Home > Onderzoeken > Glucosetolerantie-test (GTT)

Glucosetolerantie-test (GTT)

Het onderzoek in het kort

  • Test of glucose goed wordt verwerkt
  • Er wordt bloed afgenomen voor het onderzoek
  • Na de lunch mag u weer naar huis
  • Uitslag: bij uw volgende polikliniek afspraak

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.

Verloop onderzoek

Uw kind moet een glucosetolerantie-test ondergaan. Een glucosetolerantie-test is een onderzoek waarbij we kijken of glucose bij uw kind in het lichaam op de juiste wijze verwerkt wordt. Tijdens deze test nemen we op gezette tijden via een infuus bloed af bij uw kind, nadat het glucose heeft gedronken. Het bloed van uw kind onderzoeken we vervolgens in het laboratorium. Kinderen kunnen de specht volgen om op de kinderafdeling te komen.


Voorbereiding

Dag voor het onderzoek
Uw kind moet nuchter zijn op de dag van het onderzoek. Het mag dus voorafgaand aan het onderzoek vanaf middernacht niets meer eten, ook geen snoep of kauwgom, of drinken. Water mag wel, maar dit mag geen limonade of suiker bevatten.

Dag van het onderzoek
Breng, als u een recept heeft gekregen voor Emla, 45 minuten voordat u bij ons op de afdeling moet zijn, bij uw kind een kleine hoeveelheid zalf ter grootte van een knikker aan op de afgesproken plaatsen. Dek dit af met een doorzichtige pleister. Als er geen plaats met u is afgesproken, kunt u de zalf en pleisters op de handruggen van uw kind aanbrengen. De zalf zorgt ervoor dat het infuus prikken minder pijnlijk is. Als uw kind medicijnen gebruikt, bepaalt uw arts in overleg met u of deze wel of niet ingenomen kunnen worden.


Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip komt u naar ons ziekenhuis. Een de pedagogisch medewerker of kinderverpleegkundige ontvangt u en uw kind op de kind- en jongerenafdeling en bereidt uw kind voor op het prikken en het onderzoek. Uw kind krijgt vervolgens een infuus ingebracht en we nemen wat bloed af. Hierna moet uw kind de glucose opdrinken. Na 30 minuten nemen we via het infuus weer bloed af. Dit herhalen we na 60, 90 en 120 minuten. In totaal nemen we 5 keer bloed af. Tussendoor kan uw kind tv kijken, lezen, spelletjes doen, enz. Als ouder/verzorger mag u overal bij aanwezig zijn. Uw kind kan misselijk worden.


Naar huis

Rond 12 uur is het onderzoek afgelopen. Uw kind kan, na het eten van een broodje, naar huis.


Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts via een poliklinische (bel)afspraak.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure