Home > Nieuwsberichten > "Door een klein apparaatje in mijn bil, leef ik weer gewoon"

"Door een klein apparaatje in mijn bil, leef ik weer gewoon"



15/06/2021

Miljoenen mensen lijden aan plas en continentieproblemen. In de Wereld Continentie Week van 20 – 25 juni staat dit stille lijden centraal. Veel mensen weten niet dat er een goede behandeling mogelijk is voor (in)continentieklachten van de blaas of darmen, en een daarvan is sacrale neuromodulatie. 
Maartje de Vos (79) ondervond dat dit voorjaar. “Een soort pacemaker in mijn bil, de InterStim™- neurostimulator, stuurt nu via een draad signalen naar mijn zenuwen. Hierdoor verloopt de communicatie van mijn hersenen naar mijn blaas weer zoals het hoort.”


“Vanaf 2018 had ik voortdurend blaasontstekingen. Ik heb allerlei antibioticakuren gehad, gespoeld en mezelf gekatheteriseerd. Ik kon niet plassen, maar moest wel voortdurend naar de wc. Dan plaste ik een beetje, maar de meeste urine bleef achter in de blaas. Bij katheterisatie bleek dat behoorlijk veel te zijn, soms wel 400 cc. Het was een regelrechte ramp. Ik had constant pijn, moest ’s nachts wel vijf tot zes keer naar de wc, en was onbewust altijd bezig met naar de wc gaan. Het ergste vond ik de pijn, terwijl ik best een hoge pijndrempel heb. Daar werd ik ’s nachts ook wakker van.”


Grandioos

“Nadat ik bijna drie jaar lang van alles had geprobeerd, stelde de uroloog voor om sacrale neuromodulatie te proberen. Volgens haar zat er een foutje in mijn hoofd. Als ik op de wc zat, kreeg mijn blaas een seintje om de blaas dicht te knijpen, terwijl deze nog zeker voor de helft of meer gevuld was met urine. De blaas moest zich dus ontsluiten. Een neurostimulator zou dit kunnen herstellen. Dat probeerde ik in februari eerst uit met een uitwendig testapparaatje. Dat werkte direct goed.
Op 17 maart is er een neurostimulator geïmplanteerd, de InterStim-neurostimulator. Ik slaap nu gewoon door tot 5.00 uur in de ochtend en ga dan even naar de wc. Daarna slaap ik nog een paar uur lekker door. En nu ik weer goed uitplas heb ik helemaal geen pijn meer. De urine ziet er ook weer normaal uit en stinkt niet meer. 
Het is echt grandioos, dat zo’n klein apparaatje zoveel kan veranderen. Ik heb het gevoel dat ik mijn  normale leven weer terug heb. Je wordt ouder en ik heb ook andere klachten, maar we lopen nu wel weer een ommetje of gaan op ons gemak naar de winkel.”


Operatie

“Het is natuurlijk wel een operatie, die zo’n 1,5 uur duurde. Het eerste deel was ik er nog gewoon bij, zodat ik kon aangeven of via de draad de zenuw werd gestimuleerd, daarna kreeg ik een “roesje” en heb ik lekker geslapen. De eerste zes weken na de operatie mocht ik absoluut niet tillen of bukken, omdat de draad goed moest vastgroeien. Dat was in het begin lastig, maar met zo’n grijpstok kon ik me al snel aardig redden. Ik zou het zo weer doen, ik leef weer gewoon. Vanaf de eerste dag na de operatie deed mijn blaas weer wat hij moest doen: ontsluiten totdat hij leeg was.”


Wat is sacrale neuromodulatie?

Er wordt steeds informatie uitgewisseld tussen de sacrale zenuwen in de bekkenbodem (sacraal: bij het heiligbeen) en de hersenen. Deze zenuwen zijn mede verantwoordelijk voor de werking van de blaas, sluitspier en de darmen. Als de communicatie tussen deze zenuwen en de hersenen niet goed verloopt, kun je blaas- en/of darmcontroleproblemen ontwikkelen. Sacrale neuromodulatie kan de communicatie herstellen door de sacrale zenuwen met lichte elektrische pulsen te stimuleren. Zo kan de blaas of kunnen de darmen weer normaal gaan werken. De neurostimulator is een soort pacemaker, die onder je huid wordt ingebracht, meestal boven in de bil.
Deze behandeling kan onder andere zinvol zijn bij een overactieve blaas, een onderactieve blaas of bij ontlastingsverlies. Er wordt eerst getest of de behandeling een goede oplossing is.
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2025 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure