Home > Ziektebeelden > Revalidatie bij een ontwikkelingsachterstand

Revalidatie bij een ontwikkelingsachterstand

Behandeling in het kort

  • Voor kinderen bij wie ontwikkeling achterblijft
  • Het is belangrijk zo vroeg mogelijk met een behandeling te starten
 

Kinderen die problemen hebben met de motoriek en bij wie de ontwikkeling op andere gebieden - zoals spraak- en taalontwikkeling of spel- en leervaardigheden - niet vlekkeloos verloopt, kunnen terecht voor een behandeling. De oorzaak is soms duidelijk maar vaak is er (nog) geen medische verklaring. Zo nodig wordt het kind verwezen naar de kinderarts of kinderneuroloog voor verdere diagnostiek.


Werkwijze

Als op jonge leeftijd de ontwikkeling anders verloopt dan bij leeftijdgenootjes brengt dit veel vragen en onzekerheden met zich mee. Het kinderrevalidatieteam probeert een antwoord te geven op deze vragen.

Met intensieve begeleiding en stimulans kan in deze fase veel bereikt worden. Het is belangrijk zo vroeg mogelijk met de behandeling te beginnen. De kinderen krijgen individueel ergotherapie, fysiotherapie en logopedie.

  • De kinderfysiotherapeut onderzoekt en analyseert spelenderwijs de motoriek en oefent grof motorisch vaardigheden zoals rennen, lopen, hinkelen, klimmen en klauteren en balvaardigheid.
  • De ergotherapeut werkt aan de fijne motoriek en de spelontwikkeling. Het kind oefent vaardigheden als grijpen, knippen, knutselen, bouwen, puzzelen, tekenen en kleuren.
  • Zelfredzaamheid, bijvoorbeeld uit- en aankleden, kan een aandachtspunt zijn. De ergotherapeut biedt zo nodig hulp bij het adviseren van hulpmiddelen, zoals een rolstoel of een aangepaste fiets.
  • De logopedist inventariseert en behandelt problemen op het gebied van de spraak- en taalontwikkeling en het eten en drinken.

De psycholoog test zo nodig het ontwikkelingsniveau van het kind. Observeert en adviseert als er problemen zijn op het gebied van het sociaal emotioneel functioneren.


Ouders

In het leven van jonge kinderen neemt het gezin de belangrijkste plaats in. Een goede samenwerking met de ouders/verzorgers is daarom onontbeerlijk. Ouders kunnen behoefte hebben aan pedagogische adviezen, advies over schoolkeuze, hulp bij de verwerking of hulp bij financiële zaken. De maatschappelijk werker kan ouders hierin begeleiden.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2025 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure