Waar staan wij voor
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ieder jaar krijgen ongeveer 13.000 mannen in Nederland deze diagnose. Ongeveer 1 op de 10 mannen krijgt ooit in zijn leven prostaatkanker. Bij prostaatkanker groeien kwaadaardige cellen in de prostaat. De medische term voor prostaatkanker is prostaatcarcinoom.
Prostaatkanker ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat. De prostaat is onderdeel van de voortplantingsorganen van de man. De prostaat ligt onder de blaas, net voor de endeldarm. Door prostaatkanker verandert de structuur van de klierbuisjes. Een arts kan deze verandering soms opmerken: de prostaat voelt dan harder aan.
De meeste prostaatkankers groeien langzaam. Ze veroorzaken meestal geen klachten. Klachten ontstaan pas in een later stadium.
Op de polikliniek volgt een eerste gesprek met de Uroloog of verpleegkundig specialist, vaak wordt er lichamelijk onderzoek van de prostaat verricht. Indien nodig wordt er aanvullend een MRI van de prostaat afgesproken.
Als het nodig is, worden er prostaatbiopten afgenomen. Dit kan transrectaal of perineaal. De uitslag van de biopten volgt 7 tot 14 dagen later.
Soms worden er nog aanvullende onderzoeken afgesproken.
Wanneer prostaatcarcinoom gevonden wordt, worden de uitslagen in het multidisciplinair overleg (MDO) van het Prostaatkanker Netwerk (PKNW) besproken. Hierbij zijn specialisten uit het Amsterdam UMC, Dijklander ziekenhuis en het Zaans Medisch Centrum aanwezig.
Uit het MDO volgt een advies. Soms zijn er meerdere keuzes mogelijk. U krijgt aanvullend informatie en keuzehulp. Afhankelijk van uw uitslag kunnen bepaalde behandelingen wel of niet mogelijk zijn.
Voorbeelden van behandeling zijn:
Controles na een behandeling door middel van operatie of bestraling kunnen weer in het Zaans Medisch Centrum plaatsvinden
Ons team bestaat uit vier urologen, een verpleegkundig specialist en gespecialiseerd verpleegkundigen waarbij wij werken met vaste hoofdbehandelaren. Ons vaste aanspreekpunt is de oncologisch urologisch verpleegkundige die als casemanager functioneert. Behandelingen vinden plaats in overleg met de internist- oncoloog, wanneer een oncologische behandeling nodig is. De patiënt wordt dan vanuit dat team extra begeleidt.