Home > Ziektebeelden > Slaapapneu

Slaapapneu

In het kort

  • Het zorgt ervoor dat u af en toe stopt met ademhalen in de slaap
  • U ervaart dat u soms naar adem moet happen in de slaap
  • Symptomen zijn overmatige slaperigheid, hoofdpijn en meer
  • Kan na vele jaren leiden tot zelfs een hartinfarct of beroerte

 

Slaapapneu: symptomen, oorzaken en behandelingen

Slaapapneu is een slaapaandoening waarbij het opsporen ervan van levensbelang is. Het is een aandoening die een enorme impact kan hebben op uw dagelijks leven en op uw lichaam. Hieronder vertellen we u wat het precies is en wat de symptomen, oorzaken, gevolgen er zijn. Welke vormen er bestaan én hoe we dit aanpakken in het Zaans Medisch Centrum. 

Toch last van andere klachten? Bekijk alle specialisaties van het Slaap Waak Centrum hier.

Ga snel naar:


Wat is slaapapneu?

Bij slaapapneu (ook wel apneu genoemd) stopt de ademhaling herhaaldelijk tijdens de slaap. Deze adempauzes duren minimaal tien seconden. Als u slaapapneu heeft, kan dit ervaren worden alsof u naar adem moet happen.


De symptomen van slaapapneu

Veel mensen lopen rond met vage klachten, die zich geleidelijk ontwikkelen. Het slaapapneusyndroom, de officiële benaming van slaapapneu, heeft als symptomen overmatige slaperigheid, hoofdpijn, doorslaapklachten, vermoeidheid, concentratieproblemen en/of prikkelbaarheid. Als u dus één van deze klachten ervaart, kan het zijn dat u lijdt aan slaapapneu. 


Wat is de oorzaak van slaapapneu?

Alle oorzaken van slaapapneu op een rij:

  • Overgewicht
  • Roken
  • Erfelijk
  • Korte onderkaak
  • Afwijkingen in het keel-, neus- en oorgebied
  • Longafwijkingen
  • Een lage tonus van de mond- en keelspieren

Wat zijn de gevolgen van slaapapneu?

Onderzoek laat zien dat door slaapapneu de zuurstofspanning in het bloed omlaag gaat.

Slaapapneu kan daardoor na vele jaren leiden tot:
●    Beschadiging van de kleine bloedvaten;
●    Een hoge bloeddruk;
●    Een hartinfarct of beroerte.

Ook kan een slaapapneu zorgen voor vermoeidheid overdag. Zo kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Zeker als u een beroep heeft waarbij u alert moet zijn, zoals chauffeur of piloot. Apneu kan namelijk uw rijvaardigheid beïnvloeden.


Welke vormen van slaapapneu zijn er?

In het Zaans Medisch Centrum behandelen we u als het gaat om alle verschillende vormen van slaapapneu. Lees hieronder over alle vormen.

Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)
Bij het OSAS komen de adempauzes doordat spieren tijdens de slaap ontspannen, waardoor de tong en weke delen in de keel de ademhaling blokkeren. Dan sturen de hersenen een alarmsignaal naar het lichaam om wakker te worden, en worden mensen hier vaak ‘s nachts wakker van.

Centraal Slaapapneu Syndroom (CSAS)
Bij het CSAS ‘vergeten’ de hersenen ‘s nachts af en toe de ademhaling te regelen. Bij deze vorm ligt het probleem dan ook in de hersenen. De hersenen geven in dit geval bijna niet of helemaal geen signalen af naar het ademhalingscentrum. Deze vorm komt een stuk minder vaak voor dan OSAS.

Positieafhankelijke slaapapneu (POSAS)
Bij POSAS is er sprake van ademstops tijdens de slaap. Vaak bij een rugligging. Dit is dus eigenlijk hetzelfde als OSAS, alleen dan in een bepaalde ligging van het lichaam. Bij POSAS is het aantal ademstops per uur minimaal twee keer zo hoog in rugligging als in een andere slaaphouding. 


Welke slaapapneu behandelingen worden er uitgevoerd?

De specialisten in het Zaans Medisch Centrum hebben veel aandacht voor de impact op uw dagelijks functioneren. Daarom hebben we verschillende behandelingen voor slaapapneu:

  • Een MRA- of snurkbeugel: deze beugel beweegt de onderkaak naar voren, zodat de luchtweg ‘s nachts open blijft en zich geen ademstops meer voordoen. Deze methode werkt dus vaak bij OSAS.
  • CPAP-masker: hiermee wordt lucht in de neus en keel geblazen, zodat er geen ademstops meer optreden. Het Zaans Medisch Centrum heeft gespecialiseerde laboranten in huis die het dragen van CPAP begeleiden. Indien gewenst, wordt de ademhaling op afstand in de gaten gehouden.
  • Slaappositietrainer (SPT): deze sensor gaat zachtjes trillen als u op de rug gaat liggen. Dit is dan ook bedoeld voor POSAS.
  • Chirurgisch (KNO): soms kan een operatie helpen om eventuele obstructies in de luchtweg weg te nemen.

Slaapapneu en het Zaans Medisch Centrum

Slaapapneu is doorgaans goed te behandelen. Het Zaans Medisch Centrum biedt u verschillende specialismen en behandelmogelijkheden om herhaaldelijke ademstops ‘s nachts te voorkomen. De deskundigen van ons Slaap Waak Expertisecentrum geven u graag meer informatie. Heeft u een verwijzing van uw huisarts? Maak dan meteen een afspraak voor de behandeling van uw apneu. 

Neem contact op met ons slaap expertisecentrum


Anderen lazen ook:

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2025 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure