In het kort
Slaapproblemen bij kinderen komen vaak voor. De meeste van deze problemen kunnen worden behandeld in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ).
Meestal wordt de slaap niet verstoord door lichamelijke factoren, maar door slaapgewoontes die afwijken van de wensen of de verwachtingen van het kind of zijn omgeving.
Om vast te kunnen stellen of er sprake is van een slaapprobleem of een slaapstoornis is kennis nodig van het normale slaapgedrag in de diverse ontwikkelingsfasen van het kind. Ook psychologische factoren kunnen invloed hebben op slaap.
Er is sprake van een slaapstoornis wanneer de slaapproblemen ervoor zorgen dat een kind in zijn dagelijks leven niet meer goed kan functioneren.
Het Zaans Medisch Centrum is geen expertisecentrum voor slaapproblemen bij kinderen.
Alleen kinderen die ouder zijn dan 12 jaar, die geen ernstige andere aandoeningen hebben, maar van wie wel gedacht wordt dat ze een stoornis hebben van de biologische klok (de zogenaamde ‘delayed sleep phase disorder’) kunnen in het Zaans Medisch Centrum verwezen worden naar de somnoloog. Dit is een arts die gespecialiseerd is in slaap-/waakstoornissen. Als het nodig is, overlegt een team met artsen van verschillende specialismen, over de patiënt.
Het vraaggesprek vooraf en het slaap-waak dagboek zijn van belang voor het in kaart brengen van de slaapstoornis. In sommige gevallen is naast het vraaggesprek en het slaap-waakdagboek aanvullend onderzoek nodig.
Voorbeelden hiervan zijn: polysomnografie (een slaapregistratie), actigrafie (een polsbandje om het slaap-waak ritme in kaart te brengen) of een melatonine meting (meting van melatonine productie in speeksel).
Voor meer achtergrondinformatie over gezonde slaap en slaapstoornissen bij kinderen klik op deze link.
U komt op het afgesproken tijdstip naar ons ziekenhuis. Bij de ingang staan zuilen waar u zich registreert met uw identiteitsbewijs. U ontvangt een dagticket. Hier staat op waar u naartoe moet. Vijf minuten voor uw afspraak mag u doorlopen naar de wachtruimte die staat vermeld op uw ticket. Voor de ingang van de wachtruimte staat een aanmeldzuil. Scan hier uw dagticket om u aan te melden. Nu weet uw zorgverlener dat u er bent. U wordt opgeroepen via het oproepsysteem op het televisiescherm.