Home > Behandelingen > Aambeien verwijderen

Aambeien verwijderen

De behandeling in het kort:

  • Duur operatie: 10 - 15 minuten
  • Locatie: Poliklinische OK
  • Bij 50% na één behandeling al goed resultaat
  • 2 - 3 dagen na de behandeling een onaangenaam en pijnlijk gevoel

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 15 via het Klantcontactcentrum
Toegangstijden
Eerste polibezoek 7 werkdagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 15 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 0.13

Verloop behandeling

U heeft last van pijn, bloedingen en/of jeuk rond uw anus, vooral tijdens de stoelgang. Misschien heeft u last van haemorroïden, oftewel aambeien. Aambeien zijn zwellichamen die ervoor zorgen dat uw anus lucht- en lekdicht wordt afgesloten. Problemen met aambeien ontstaan als de zwellichamen regelmatig onder hoge druk komen te staan. Ze kunnen dan zowel inwendig als uitwendig zwellingen veroorzaken. Aambeien zijn over het algemeen goed zonder operatie te behandelen.


Diagnose

U bent door uw huisarts doorverwezen naar de polikliniek chirurgie. Hier heeft u een gesprek met de onze chirurg. De diagnose stelt uw arts aan de hand van een lichamelijk onderzoek. Soms is aanvullend onderzoek gewenst, bijvoorbeeld een kijkonderzoek van de dikke darm (endoscopie) of een röntgenfoto. Dit zal met name vaak worden voorgesteld bij patiënten boven de veertig of vijftig jaar, omdat de kans dat andere afwijkingen de oorzaak van uw klachten zijn dan groter is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Behandeling

Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. U wordt op de afdeling ontvangen door een verpleegkundige, die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de wachtruimte. Uw begeleider blijft in de wachtkamer.

In overleg met uw chirurg is er gekozen voor inspuiten, afbinden of dichtschroeien van uw aambeien. Ook kunnen combinaties van deze behandelingen worden uitgevoerd. Tijdens de behandeling neemt u plaats op een speciale onderzoekstafel. De behandeling duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Bij meer dan de helft van de patiënten is na de eerste poliklinische behandeling al een goed resultaat te verwachten. Soms is een tweede of derde poliklinische behandeling nodig.


Operatie

Een operatie met ziekenhuisopname is nog maar zelden nodig bij aambeien. Dit gebeurt alleen bij pijnlijke, volledig uitgezakte en ernstig afgeknelde aambeien. Deze operatie wordt meestal uitgevoerd onder verdoving van de onderste lichaamshelft via een prik in de rug, of onder algehele anesthesie.


Naar huis

Na de behandeling kunt u direct naar huis.


Nazorg

De eerste twee tot drie dagen na de operatie kunt u last hebben van een onaangenaam en pijnlijk gevoel. Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Ook een warm zitbad kan de pijn verlichten. Meestal kunt u binnen één of twee dagen uw werkzaamheden weer hervatten. Wel is het belangrijk dat u uw stoelgang zacht houdt. Soms krijgt u daarvoor een recept voor medicijnen mee naar huis.

Als u geopereerd bent, is het belangrijk dat u het anaal gebied goed schoon houdt, met name na de stoelgang, maar ook tussendoor. Uw herstel kan langer duren als u onder narcose bent geweest.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure