De behandeling in het kort
U bent over tijd, heeft last van een hoge bloeddruk of bent diabetespatiënt. Dit zijn een aantal redenen waarom uw gynaecoloog samen met u kan besluiten om uw bevalling in te leiden. Als uw baarmoedermond nog gesloten en onrijp is, maken we gebruik van een balloninleiding. Een balloninleiding heeft een dubbele werking. Er komen natuurlijke stoffen vrij die de rijping van de baarmoedermond versnellen en de ballon geeft druk waardoor ontsluiting ontstaat.
U bent onder behandeling van onze gynaecoloog of uw verloskundige heeft u doorverwezen naar onze afdeling gynaecologie/ verloskunde. De gynaecoloog voert een inwendig onderzoek uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.
Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.
Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de afdeling. Van hieruit gaat u naar de behandelkamer.
Voordat we met de inleiding beginnen, voert de gynaecoloog een inwendig onderzoek uit en maakt een CTG (hartfilmpje van de baby). Vervolgens plaatst hij/zij een ballonnetje. Hierdoor kunt u (menstruatie achtige) krampen ervaren onder in uw buik.
De rest van de dag doen wij in principe niks. In overleg met uw gynaecoloog blijft u op de afdeling tot na de bevalling, of mag u met de ballon naar huis. Het is wachten totdat u de ballon verliest. Dit gebeurt meestal binnen 24 uur, maar het zou ook 48 uur kunnen duren. U heeft dan 2-3 cm ontsluiting en de arts kan de bevalling inleiden. Wanneer de ballon er niet spontaan uitvalt binnen 48 uur, verwijdert de gynaecoloog de ballon en maakt een nieuw plan met u. Dit kan bijvoorbeeld een rustdag zijn.