De behandeling in het kort
U heeft last van ernstige pijnklachten vanuit de organen in uw bovenbuik, zoals bij een kwaadaardig proces van uw alvleesklier, de maag of de lever. Een mogelijke behandeling hiervoor is een blokkade van de plexus coeliacus. De plexus coeliacus is een zenuwvlechtwerk in uw bovenbuik. Bij de meerderheid van de patiënten treedt na deze blokkade een goede pijnvermindering op, die lang kan aanhouden.
U bent doorverwezen naar ons pijncentrum. Onze pijnbestrijder voert een aantal onderzoeken uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.
Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.
Geef vóór de behandeling aan ons door als u (misschien) zwanger bent en/of als u allergisch bent voor röntgencontrastvloeistof.
Gebruikt u bloedverdunners waarvoor controle bij de trombosedienst noodzakelijk is? Dan moet u hier meestal een aantal dagen voor de behandeling mee stoppen. Uw behandelend arts vertelt u hoeveel dagen van tevoren. Alle andere medicijnen mag u gewoon blijven innemen.
Let op: u moet voor deze behandeling nuchter zijn.
Op het afgesproken tijdstip komt u naar ons ziekenhuis. Hier ontvangt onze verpleegkundige u. Zij vertelt u wat er gaat gebeuren en begeleidt u naar de behandelkamer. U krijgt een plaatselijke verdoving en blijft dus wakker. De behandeling duurt ongeveer een half uur. U ligt tijdens de behandeling op uw buik. Onder röntgendoorlichting brengen we een neurolytische stof ter plaatse van deze plexus coeliacus in. Hierdoor treedt een langdurige verdoving van de plexus coeliacus op. Soms injecteren we eerst alleen een plaatselijk verdovingsmiddel. Dit doen we als het niet zeker is of de pijn zal verminderen na de zenuwblokkade.
Na de behandeling blijft u nog twee uur in de herstelkamer. U mag dezelfde dag niet actief aan het verkeer deelnemen. Zorg er daarom voor dat u iemand vraagt u naar huis te brengen.
Het resultaat van de blokkade is meestal al na een dag duidelijk. Bij de meeste patiënten treedt een duidelijke pijnvermindering op. Komt de pijn na enige tijd terug dan kan de prik herhaald worden. Ook kunt u samen met uw arts kijken naar de mogelijkheid om een katheter met pijnpomp te plaatsen, waardoor naar behoefte pijnstilling kan worden toegediend.