De behandeling in het kort
Een beroerte wordt in vaktaal een CVA genoemd, een Cerebro Vasculair Accident. Bij een CVA knapt een bloedvat in de hersenen (hersenbloeding) of raakt het verstopt (herseninfarct). In beide gevallen wordt de toevoer van bloed naar de hersenen verstoord. Daardoor krijgt het getroffen gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof en raakt het beschadigd.
Met uw klachten bent u op de spoedeisende hulp (SEH) van ons ziekenhuis terecht gekomen. Mogelijk heeft u een CVA. De internist voert een aantal onderzoeken uit. Op basis daarvan bekijkt hij wat er aan de hand is. Als het mogelijk is bekijkt hij samen met u naar de behandelmogelijkheden.
Wij beslissen graag samen met u. De 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.
Na de SEH wordt u direct opgenomen op de Stroke Unit. ‘Stroke’ is het Engelse woord voor beroerte Hier verblijft u de eerste 24 tot 72 uur na de hersenbloeding of herseninfarct, ook wel de acute fase genoemd.
Op de Stroke Unit voeren we intensieve controles uit en starten we met de behandeling. Bij een herseninfarct of TIA bestaat de behandeling onder andere uit trombolyse en medicijnen. Bij een hersenbloeding krijgt u bloeddrukverlagende medicijnen, of vragen we u te stoppen met het slikken van bloedverdunners. In sommige gevallen is een halsslagaderoperatie nodig.
In de meeste gevallen krijgt u medicijnen mee en gaat u dezelfde dag weer naar huis. Afhankelijk van uw situatie zijn er de volgende mogelijkheden:
U krijgt begeleiding van therapeuten in uw omgeving. Na 6-8 weken komt u terug voor een afspraak op de poli voor het nazorgspreekuur.
U volgt een revalidatieprogramma bij ons ziekenhuis of in een verpleeghuis. Na 6-8 weken komt u terug voor een afspraak op de poli voor het stroke nazorg spreekuur.
Soms kunt u nog niet meteen naar huis. U kunt dan revalideren in een revalidatiecentrum of in een verpleeghuis.