Home > Behandelingen > Fotodynamische therapie bij actinische keratose

Fotodynamische therapie bij actinische keratose

De behandeling in het kort

  • Behandeling aan een huidafwijking
  • Er wordt een creme aangebracht
  • De creme moet 3 uur intrekken
  • Duur behandeling: 8 minuten per plek
  • Controle: na 2 - 3 maanden

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 20 via het Klantcontactcentrum
Toegangstijden
Eerste polibezoek 42 werkdagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 20 via het Klantcontactcentrum
Route Noord 0.1

Verloop behandeling

U heeft misschien last van actinische keratose. Actinische keratose is te beschouwen als een chronisch effect van (teveel) UV-straling/ zonlicht. Het wordt beschouwd als voorstadium van huidkanker. We raden u aan om deze huidafwijkingen te behandelen vóórdat ze kwaadaardig worden. Dat kan met behulp van fotodynamische therapie (PDT). Bij deze behandeling maken we de aangetaste huidcellen extreem gevoelig voor zichtbaar rood licht. Vervolgens belichten we de aangetaste cellen, waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden ze vanzelf vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.


Diagnose

U bent doorverwezen naar de afdeling dermatologie. Onze dermatoloog voert een aantal onderzoeken uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Voorbereiding

Neem een dag voor de behandeldag om 10 uur ‘s avonds 2 paracetamol (2 x 500 mg). Herhaal dit ’s morgens om 8 uur en een uur voor belichting. Zonodig kunt u ’s avonds nog een keer 2 paracetamol nemen.


Behandeling

Op het afgesproken tijdstip komt u naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door onze verpleegkundige. Zij vertelt u wat er gaat gebeuren en begeleidt u naar onze behandelkamer. Hier verwijderen we eerst eventueel het overschot van het aangetaste weefsel van uw huid. Dit doet niet of nauwelijks pijn. Vervolgens brengen we een crème aan die de aangetaste cellen extreem gevoelig maakt voor rood licht. De met crème ingesmeerde huid bedekken we met afdekfolie. Over de afdekfolie brengen we een lichtwerende bedekking aan. De crème moet daarna 3 uur inwerken. In deze tijd krijgt u op de polikliniek dermatologie wat te drinken en een broodje. Het is van belang dat de te behandelen plek zo min mogelijk aan temperatuurswisselingen blootgesteld wordt.

Na 3 uur belichten we de plek met rood licht. De belichtingstijd is ongeveer 8 minuten per plek. Door deze werkwijze worden de aangedane huidcellen selectief afgestoten. Sommige patiënten kunnen zich tijdens de belichting een beetje ongemakkelijk voelen. De belichting kan ook wat pijn doen, zoals speldenprikken of het gevoel dat u zich verbrandt. We kunnen de plek dan koelen met water uit een plantenspuit, of de behandeling kort onderbreken.


Na de behandeling

Soms kunt u tot 24 uur na de behandeling last hebben van lichte pijn. Ook kunt u in de dagen en weken na de behandeling last hebben van roodheid, korstvorming, zwellingen en kleurveranderingen van de huid.
Wanneer u thuis klachten krijgt kunt u het beste koelen met koude natte washandjes of een koelcompres uit de vriezer. De belichtte plek moet nog 24 uur bedekt blijven, mag niet blootgesteld worden aan zon en/ of kunstlicht. Draag eventueel een pet of handschoenen. Na een paar dagen kunt u de plekken vet houden door er vaseline op te smeren om korstvorming te voorkomen. Na 2 tot 3 maanden nodigen we u weer uit om het resultaat te bekijken en met uw dermatoloog te bespreken.


Nazorg

Vermijd langdurige blootstelling aan de zon en kunstmatige lichtbronnen, zoals een zonnebank. Bescherm uw huid bij zonnig weer met een antizonnebrandcrème en draag een hoed of pet.

 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure