De behandeling in het kort
Uw grote teen staat scheef. Misschien heeft u last van een hallux valgus. Een hallux valgus is een afwijking aan de grote teen, waarbij de teen steeds krommer gaat staan. Er ontstaat een pijnlijke rode knok aan de binnenkant van de voet. Een mogelijke behandeling is de Chevron procedure.
U heeft een afspraak op de polikliniek orthopedie (bewegingscentrum). We begeleiden u eerst naar onze radiologie-afdeling voor een röntgenfoto. Vervolgens onderzoekt onze orthopedisch chirurg uw teen. Op basis hiervan geeft hij u uitleg over zijn diagnose. Ook geeft hij uitleg over de operatieve en niet-operatieve behandelingsmogelijkheden, uw toekomstverwachting na deze operatie en eventuele complicaties. In overleg met u bekijkt hij wat de beste behandeling voor u is.
Wij beslissen graag samen met u. De 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.
U moet geopereerd worden. Als voorbereiding op uw operatie heeft u gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken nemen we de vragenlijst door en bespreken we met u uw medicijngebruik. Het is handig als de specialist kan zien welke medicijnen u krijgt van uw apotheek. U kunt uw apotheek hiervoor toestemming geven. Uw apotheek heeft hiervoor een speciaal toestemmingsformulier. Dit kan via een formulier bij uw eigen apotheek. Uw specialist kan dan digitaal zien welke medicijnen u thuis gebruikt. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt. Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten.
Let op: na de operatie heeft u elleboogkrukken nodig. Zorg er dus voor dat u deze van tevoren leent en meeneemt naar het ziekenhuis. Vraag uw fysiotherapie om voor de operatie de instructies en uw nabehandelschema met u door te nemen.
Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de voorbereidingsruimte. Van hieruit gaat u naar de operatiekamer, waar u geopereerd wordt. Uw begeleider kan mee tot aan de lift. Na de operatie wordt u weer wakker op de uitslaapkamer. Hier kunt u bijkomen voordat u teruggaat naar de afdeling.
In de meeste gevallen gaat u dezelfde dag naar huis. Na de operatie heeft u een gips of een drukverband met een speciale loopzool om uw voet. Dit moet er 6 weken om blijven zitten.
Het gips of verband om uw voet mag niet nat worden. Wilt u douchen? Maak dan gebruik van een beschermende hoes om uw voet en onderbeen. Voor uw veiligheid is het beter om zittend te douchen.
U mag 6 weken lang niet (brom)fietsen en/of autorijden. Uw fysiotherapeut geeft u instructies op welke manier u met elleboogkrukken weer mag beginnen te lopen.
Na ongeveer 1 week verwachten we u terug voor poliklinische controle. Na 6 weken voeren we de eerste röntgencontrole uit.