De behandeling in het kort
U heeft last van rugpijn en uw huisarts vermoedt een hernia. Een hernia is een uitstulping van de kraakbeenring die tussen twee wervels inzit. Door zo'n uitstulping kan een zenuw bekneld raken. Dit veroorzaakt uitstralende pijn in uw arm of been. In ons ziekenhuis hebben we verschillende manieren om een hernia zonder operatie te behandelen. Over het algemeen is het beter om niet te opereren.
Ook heeft ons ziekenhuis een gespecialiseerde hernia polikliniek.
U heeft een afspraak bij een neuroloog in ons pijncentrum. De neuroloog doet een aantal lichamelijke tests. Dit duurt ongeveer 5 minuten. U mag uw kleding aanhouden. Voor aanvullend onderzoek stuurt de neuroloog u naar onze afdeling radiologie. Hier wordt dezelfde ochtend een MRI-scan gemaakt. Na afloop gaat u meteen terug naar de neuroloog. Deze bespreekt de uitslag van de MRI met u. Samen met hem en de pijnbestrijder bekijkt u welk behandeltraject het beste voor u is.
Wij beslissen graag samen met u. De 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.
De eerste weken krijgt u pijnstillers en begeleidt een fysiotherapeut u met oefeningen. Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook als u pijn heeft. De fysiotherapeut kan u adviseren welke oefeningen goed zijn en welke oefeningen u beter niet kunt doen. In sommige gevallen krijgt u een lokale injectie binnen de aangedane zenuwwortel, met corticosteroïden.
Aan het einde van uw behandeltraject heeft u een afsluitend gesprek met uw neuroloog. Het is belangrijk dat u blijft bewegen en dat u de adviezen van uw fysiotherapeut verder opvolgt. Neem bij vragen contact op met uw huisarts.