De behandeling in het kort
U heeft last van een ingegroeide teennagel. Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij uw grote teen. De binnen- of buitenrand van uw teennagel is dan in uw huid gegroeid. Dit kan irritatie, pijn of een ontsteking veroorzaken. Waarom uw teennagel ingroeit is niet met zekerheid te zeggen. Het kan komen doordat u de hoeken van uw nagel te kort heeft afgeknipt. Maar ook door de bouw van uw teen, of het soort schoenen dat u draagt.
Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de poliklinische OK. Voor het stellen van de diagnose is meestal geen nader onderzoek nodig. Een enkele keer maakt onze arts een röntgenfoto van uw teen. Voor een ingegroeide teennagel zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met de arts beslist u welke behandeling het beste voor u is.
Wij beslissen graag samen met u. De 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.
U moet geopereerd worden. Als voorbereiding op uw operatie heeft u gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Vaak kan dit direct na uw diagnosegesprek. Soms moet u op een later tijdstip terugkomen. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken bespreken we uw medicijngebruik met u en nemen we de vragenlijst door. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt. Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten.
Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis.U wordt op de afdeling ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de wachtkamer en van hieruit gaat nu naar de behandelkamer.
Afhankelijk van de ernst van het ingroeien van de nagelrand, kan het voldoende zijn om de druk van de nagelrand te verminderd door een plukje watten onder de nagel te schuiven, of de huid regelmatig naar beneden te masseren. Als de mate van ingroei erger is en u hier last van heeft, is een versmalling van de nagelrand en soms ook de wortel nodig. In sommige gevallen moet de nagel in zijn geheel of gedeeltelijk worden verwijderd. Tijdens deze ingrepen wordt u plaatselijk verdoofd.
De ingreep duurt ongeveer 15 à 20 minuten.
U kunt na de behandeling direct naar huis.
Nadat de verdoving is uitgewerkt, kunt u wat pijnklachten hebben. Hiervoor kunt u pijnstillers als paracetamol gebruiken. Ook het hooghouden van uw voet kan de pijn verlichten. Na een dag mag het drukverband eraf en mag u uw voeten baden en een pleister op uw teen doen. Afhankelijk van de pijn kunt u na twee tot vijf dagen meestal weer normaal lopen.