De behandeling in het kort
U wilt zwanger worden maar helaas lukt dit niet. Een mogelijke behandeling is IUI, oftewel intra-uteriene inseminatie. Hierbij worden zaadcellen in de baarmoederholte gebracht ten tijde van de eisprong. De kans op een zwangerschap bij IUI is ongeveer 1 op de 10 behandelingen. Meestal vinden er 6 behandelingen plaats.
U bent onder behandeling van onze gynaecoloog, of uw verloskundige heeft u naar ons doorverwezen. Onze gynaecoloog voert een aantal onderzoeken uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.
Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.
Voorafgaand aan de IUI raden we u aan om 2 tot 3 dagen geen zaadlozing te hebben. Het sperma is dan het best van kwaliteit, langere onthouding is niet zinvol.
Anderhalf uur voor de afgesproken IUI tijd levert u uw sperma in bij het laboratorium. Het is de bedoeling dat u uw sperma door middel van masturbatie in een opvangpotje opvangt.
Bij IUI selecteren we de beste zaadcellen. Deze brengt onze gynaecoloog rechtstreeks in uw baarmoederholte. De zaadcellen zijn dan dichter bij de plaats van bevruchting. Het is belangrijk om de IUI goed te timen, zodat de kans op een zwangerschap het hoogst is. Tijdens behandeling kunt u wat lichte menstruatieachtige krampen voelen, maar over het algemeen is de behandeling niet pijnlijk.
Als u 18 dagen na de IUI nog niet bent gaan menstrueren, kunt u een zwangerschapstest doen. Mocht u wel ongesteld zijn geworden, stuur dan dezelfde dag nog een bericht via de BeterDichtbij-app. De medewerkers van de polikliniek fertiliteit plannen dan een vervolgbehandeling met u.