De behandeling in het kort
U heeft last van uw knie. Aandoeningen als een meniscusscheur, losse stukjes bot of kraakbeen, kruisbandenscheuren, kraakbeenbeschadigingen en slijmvliesontsteking kunnen meestal behandeld worden zonder het gewricht helemaal open te maken. Bij een artroscopie, oftewel een kijkoperatie bekijkt de orthopedisch chirurg uw knie en kan deze een indruk krijgen over de toestand van het kraakbeen van de gewrichtsdelen van uw knie, beide menisci, beide kruisbanden, eventueel aangeboren afwijkingen en letsels door een ongeval. Het doel van een kijkoperatie is om de oorzaak van de klachten te vinden en zo mogelijk te behandelen.
U bent doorverwezen naar de afdeling orthopedie. Onze orthopeed voert een aantal onderzoeken uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.
Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.
U moet geopereerd worden. Als voorbereiding op uw operatie heeft u gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken nemen we de vragenlijst door en bespreken we met u uw medicijngebruik. Het is handig als de specialist kan zien welke medicijnen u krijgt van uw apotheek. U kunt uw apotheek hiervoor toestemming geven. Uw apotheek heeft hiervoor een speciaal toestemmingsformulier. Dit kan via een formulier bij uw eigen apotheek. Uw specialist kan dan digitaal zien welke medicijnen u thuis gebruikt. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt. Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten.
Het is de bedoeling dat de fysiotherapie voor de operatie de instructies en het nabehandelschema met u doorneemt. Zodra de operatiedatum bekend is, vragen we u telefonisch contact op te nemen met uw eigen fysiotherapeut of Fysio Centrum Zaanland voor het maken van een afspraak.
Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. U wordt ontvangen door een verpleegkundige op de afdeling die u vertelt wat er gaat gebeuren. U krijgt een ruggenprik of een algehele narcose. Meestal voert uw eigen orthopeed de kijkoperatie uit. Soms kan het voorkomen dat, in overleg met u, één van de andere twee collega-orthopeden de kijkoperatie uitvoert. Aan het eind van de operatie brengt uw arts een drukverband rondom uw knie aan. Dit drukverband blijft 48 uur zitten. Oplosbare hechtingen "vallen" meestal na 2-3 weken vanzelf uit. Niet oplosbare hechtingen moet u na ongeveer twee weken laten verwijderen.
U mag dezelfde dag naar huis. Het is belangrijk dat u vervoer naar huis regelt, u kunt zelf namelijk niet rijden. Ook raden we u aan hulp te regelen voor de huishouding, voor de eerste 24 uur.
Na de operatie is er altijd wat zwelling. U kunt de eerste drie dagen na de operatie uw been hoog leggen. De zwelling verdwijnt meeste vanzelf binnen 6 weken. Soms kan de zwelling tot drie maanden aanhouden. U kunt het versnellen door rust, ijskompressen en strekoefeningen.
Richtlijnen voor thuis vindt u in onze folder ‘artroscopie van de knie’.
Over het algemeen komt u 3-6 weken na de operatie bij de orthopeed of verpleegkundig specialist op de polikliniek ter controle.