Klinisch bevallen – bij een medische indicatie
Bij sommige bevallingen is de medisch-specialistische zorg van een gynaecoloog van groot belang. Bijvoorbeeld als u een chronische ziekte heeft, als u zwanger bent van een meerling, als de baby niet goed groeit of verkeerd ligt, of als u tijdens de vorige zwangerschap problemen heeft gehad. Dan is fijn om te weten dat u in goede handen bent bij de gynaecologen en het verloskundeteam van het Zaans Medisch Centrum. Zij zijn er voor u, zowel voor, tijdens als na de bevalling.
Bevallen in het Zaans Medisch Centrum
In het Zaans Medisch Centrum vinden jaarlijks zo’n 1500 bevallingen plaats, 1200 daarvan zijn klinische ofwel medische bevallingen. Steeds meer aanstaande ouders kiezen er bewust voor om deze bevalling in ons ziekenhuis te laten plaatsvinden. En wel om de volgende redenen:
- Moderne zorgsuites
Het Zaans Medisch Centrum heeft dertien compleet ingerichte zorgsuites. De suites zien er huiselijk uit. Eventueel benodigde apparatuur is netjes weggewerkt. Elke suite heeft een eigen badkamer, waarvan de deur direct naast het bed zit. Dat is wel zo prettig direct na de bevalling. Ook beschikt de zorgsuite over een tv, een magnetron en een koelkastje.
- Kindje op de kamer
Als het medisch mogelijk is, verblijft uw kindje gewoon bij u op de zorgsuite. Zo houdt u meer regie over de zorg: u bent erbij als bijvoorbeeld de kinderarts langskomt.
- Gentle sectio: moeder en kind direct samen na keizersnede
AIs van tevoren bekend dat een keizersnede nodig is? Dan doen we dat volgens de methode ‘gentle sectio’. Moeder en partner volgen de bevalling via een doorschijnend operatiedoek. Direct na de geboorte, mits de baby oké is, is er huid-op-huidcontact mogelijk. Voordeel: de hechting tussen moeder en kind is beter, de borstvoeding komt sneller op gang en baby’s worden rustiger.
- Moeder-kindafdelingen dicht bij elkaar
De afdelingen Verloskunde, Neonatologie (couveuseafdeling) en de Kinderafdeling liggen in het Zaans Medisch Centrum allemaal op één etage, in dezelfde vleugel. Zo kan een kinderarts altijd even komen kijken bij uw kindje, als dat nodig is. En komt uw baby in een couveuse te liggen? Dan is het prettig dat u niet het hele ziekenhuis door hoeft.
- Alle aandacht voor uw partner
Na de geboorte kan uw partner meteen meedraaien. Hij of zij kan het kindje bijvoorbeeld verschonen of in bad doen, en eventueel meehelpen in de zorg voor u. Uw partner kan ook blijven slapen. In de zorgsuite is een bedbank aanwezig.
- Gelegen aan de snelweg
Waar u ook in de regio woont, u bent altijd snel bij het Zaans Medisch Centrum. Ons ziekenhuis ligt aan de A7 en biedt een ruime parkeergelegenheid.
- Regionale samenwerking met huisartsen en verloskundigen
De gynaecologen van het Zaans Medisch Centrum werken nauw samen met alle huisartsen en verloskundigen in Zaanstreek-Waterland. Hoewel u onder behandeling staat van de gynaecoloog, wordt u vooraf ook uitgenodigd voor een eventuele kennismaking met de verloskundige.
- Goede en veilige zorg
De verloskundige zorg in het Zaans Medisch Centrum is van een hoog niveau. Ook de ouders zijn enthousiast over de zorg die we bieden. Op zorgkaartnederland.nl belonen zij onze artsen met hoge cijfers.
- Een nieuw ziekenhuis
Het is voor u als aanstaande ouder(s) misschien niet het belangrijkst, maar het Zaans Medisch Centrum is een nieuw ziekenhuis. Met veel ruimte, licht en groen is het een plek die voor iedereen prettig aanvoelt. Ook voor bezoekers.
- Voorzieningen dichtbij
Heeft u iets nodig van de drogisterij of apotheek? Wil uw partner alvast wat boodschappen doen voor thuis? Naast het Zaans Medisch Centrum vindt u de Zorgboulevard met tal van winkels en voorzieningen.
Lees meer over uw verblijf en over de faciliteiten in het Zaans Medisch Centrum.
Bevallen met een milde medische indicatie (BAMI-baring)
Tijdens uw bevalling kan het nodig zijn dat uw verloskundige de zorg overdraagt aan het ziekenhuis. In het VSV-Zaanstreek-Waterland werken de verloskundigen en het ziekenhuis nauw samen. Bij bepaalde medische indicaties kan uw eigen verloskundige u toch blijven begeleiden, terwijl de gynaecoloog eindverantwoordelijk is. Met deze samenwerking blijft de zorg zoveel mogelijk afgestemd op uw wensen en situatie.
Situaties waarin dit mogelijk is:
- Uw baby heeft in het vruchtwater gepoept, maar u heeft goede weeën.
- Uw vliezen zijn langer dan 24 uur gebroken en u heeft spontaan weeën gekregen.
- U verloor bij een eerdere bevalling meer dan 1 liter bloed, maar u heeft nu spontaan weeën.
- Uw placenta moest bij een eerdere bevalling op de operatiekamer verwijderd worden.
- U heeft een medische reden om preventief antibiotica te krijgen tijdens de bevalling.
Wat gebeurt er tijdens een BAMI-baring?
Overleg met het ziekenhuis: Als één van bovenstaande situaties van toepassing is, waarschuwt uw verloskundige het ziekenhuis. U gaat dan naar het ziekenhuis voor de bevalling.
Kennismaking en controle: In het ziekenhuis maakt u kennis met de dienstdoende arts of klinisch verloskundige en de verpleegkundige. Zij leggen uit waarom extra zorg nodig is. Er wordt ook een hartfilmpje van uw baby gemaakt.
Begeleiding door uw verloskundige: Als er geen complicaties optreden, begeleidt uw eigen verloskundige samen met de verpleegkundige de bevalling.
Bij complicaties: Als er toch complicaties zijn, neemt de arts of klinisch verloskundige de zorg volledig over.