Home > Behandelingen > Knieoperatie: standcorrectie van de arthrotische knie

Knieoperatie: standcorrectie van de arthrotische knie

De behandeling in het kort

  • Knieoperatie
  • Operatie onder algehele narcose of ruggeprik
  • Duur operatie: ± 1 uur
  • Revalidatie start de dag na de operatie
  • Herstel: ± 12 weken

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.

Verloop behandeling

U heeft last van pijn in uw knie. Misschien wordt dit veroorzaakt door een beschadigde of versleten knie. Hierbij voelt u meestal pijn bij (trap)lopen en lang staan. Ook startpijn komt voor. Als de gewrichtsslijtage maar aan een zijde van uw kniegewricht voorkomt, kan een correctie van de afwijkende stand vaak een goed resultaat opleveren. Hierdoor kan het inbrengen van een nieuwe knieprothese/kunstknie worden uitgesteld of zelfs vermeden.


Diagnose

U bent via de huisarts doorverwezen naar de polikliniek orthopedie. Onze orthopedisch chirurg voert een aantal onderzoeken uit, zoals het maken van röntgenfoto’s, een MRI-scan en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek. Op basis van de resultaten van deze onderzoeken bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Voorbereiding

U moet geopereerd worden. Als voorbereiding op uw operatie heeft u gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken nemen we de vragenlijst door en bespreken we met u uw medicijngebruik. Het is handig als de specialist kan zien welke medicijnen u krijgt van uw apotheek. U kunt uw apotheek hiervoor toestemming geven. Uw apotheek heeft hiervoor een speciaal toestemmingsformulier. Dit kan via een formulier bij uw eigen apotheek. Uw specialist kan dan digitaal zien welke medicijnen u thuis gebruikt. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt. Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten.

U ontvangt een machtiging voor fysiotherapie van ons. Het is de bedoeling dat uw fysiotherapeut vóór de operatie de instructies en het behandelschema met u doorneemt. Zodra de operatiedatum bekend is, neemt u telefonisch contact op met de afdeling fysiotherapie voor het maken van een afspraak.
U krijgt dan instructies over zwachtelen, (trap)lopen met elleboogkrukken en oefeningen. Ook krijgt u informatie over de therapie na uw operatie.


Behandeling

Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door onze verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de afdeling. Van hieruit gaat u naar de operatiekamer. Voor de operatie krijgt u antibiotica via het infuus toegediend om het infectie risico te verkleinen. De operatie vindt plaats onder algehele narcose of een ruggenprik. De correctie vindt plaats net onder uw knie in uw scheenbeen. De operatie duurt ongeveer een uur. Na afloop wordt u wakker op de uitslaapkamer. Hier mag u nog even bijkomen voordat we u weer terugbrengen naar de afdeling.


Naar huis

De dag na de opeatie begint u meteen met revalideren. Als u naar huis mag, moet u hiervoor zelf vervoer regelen en iemand die u hierbij kan helpen.


Nazorg

Vanaf de eerste dag na de operatie gaat u het buigen en strekken van uw knie oefenen. De eerste twee maanden na de operatie krijgt u een steunbrace. Tijdens het lopen met twee elleboogkrukken mag u uw been slechts aantippend belasten. De fysiotherapeut helpt u daarbij. Reken erop dat de genezing ongeveer twee maanden in beslag neemt, en dat er dan nog enige weken nodig zijn om weer volledig te functioneren.
Na twee maanden komt u terug voor een röntgenfoto. Aan de hand van de uitslag mag u daarna meestal 100% belasten.

U krijgt tot 6 weken na de ingreep Fraxipirine injecties, met de bedoeling om trombose en een longembolie tegen te gaan. Na de operatie krijgt u bovendien een goede pijnstilling.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure