De behandeling in het kort
U wilt zwanger worden, maar er vindt geen eisprong plaats, of het lukt om andere redenen niet om zwanger te worden. Een mogelijke behandeling hiervoor is ovulatie-inductie. Ovulatie-inductie is een procedure waarbij u vruchtbaarheid bevorderende medicijnen krijgt toegediend om eicelrijping te stimuleren.
U bent doorverwezen naar de afdeling gynaecologie. Uw arts voert een aantal onderzoeken uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.
Ovulatie-inductie is geschikt voor vrouwen met een gestoorde hormoonproductie, vrouwen met polycysteuze eierstokken en vrouwen waarbij om andere redenen geen spontane zwangerschap optreedt, bijvoorbeeld door onverklaarde verminderde vruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid bij de man. Meer informatie hierover vindt u in onze folder ‘Ovulatie inductie'.
Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.
De behandeling bij ovulatie-inductie bestaat uit het toedienen van medicijnen.
In overleg met u kan uw arts u verschillende soorten medicatie voorschrijven:
Clomifeencitraat
Clomifeencitraat is geen hormoon, maar werkt als een soort anti-hormoon. Het stimuleert de hypofyse om meer FSH te produceren. Clomifeencitraat is in tabletvorm verkrijgbaar.
Letrozole
Letrozole is een stof die de productie van oestrogeen in de eierstokken remt en daarmee de hypofyse ertoe aanzet meer FSH te maken.
FSH oftewel follikel stimulerend hormoon
Dit hormoon stimuleert de eierstok om een eiblaasje te ontwikkelen. Wanneer u dit hormoon in verhoogde concentratie krijgt toegediend, ontstaan er meestal meerdere eiblaasjes.