Het onderzoek in het kort
U krijgt een ejectiefractie. Een ejectiefractie is een onderzoek waarmee we de pompfunctie van uw hart onderzoeken: we kijken hoeveel bloed uw hart kan wegpompen tijdens rust.
Op het afgesproken tijdstip komt u naar onze afdeling. Hier wordt u ontvangen door onze verpleegkundige. Zij vertelt u wat er gaat gebeuren en begeleidt u naar de onderzoekkamer. Eventuele begeleiders moeten buiten blijven. In de onderzoekskamer krijgt u een injectie met tinchloride in een ader in uw arm. Dit hecht zich aan uw rode bloedlichaampjes. Na 20 minuten dienen we een licht radio-actieve stof in uw andere arm toe. Deze stof hecht zich ook aan uw rode bloedlichaampjes. Nu is de bloedstroom in uw lichaam zichtbaar en kunnen we de pompfunctie van uw hart meten.
De scan
Voor het maken van de scan gaat u op een onderzoekstafel liggen en plaatsen we een camerakop links boven uw borst. We plakken elektroden op uw borst om tijdens het onderzoek een hartfilmpje te registreren. We maken een of twee opnamen vanuit verschillende richtingen. U moet zo stil mogelijk blijven liggen. Het maken van de opnamen duurt ongeveer 30 minuten. Onze arts van de afdeling nucleaire geneeskunde beoordeelt de kwaliteit van het onderzoek voordat u de afdeling verlaat.
De specialist die dit onderzoek heeft aangevraagd ontvangt de uitslag. Dit duurt maximaal 10 werkdagen.