Het onderzoek in het kort
Uw arts vermoedt dat er iets aan de hand is met uw maag. Bij een gastroscopie bekijkt de arts de binnenkant van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm. Hierdoor kan hij in de maag kijken om eventuele afwijkingen op te sporen of juist uit te sluiten.
Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de polikliniek interne geneeskunde. Na een gesprek met de internist of MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) beslist de arts samen met u of een gastroscopie nodig is. Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.
U krijgt een gastroscopie. Losse gebitsdelen en een eventuele tongpiercing moeten worden uitgedaan. Een gastroscopie kan alleen goed uitgevoerd worden, wanneer de slokdarm en maag leeg zijn. Vanaf 12 uur 's nachts mag u daarom niets meer eten of drinken. Wanneer het onderzoek in de middag plaatsvindt, mag u minimaal zes uur voor de afgesproken aanvangstijd 1 beschuit en 1 kop thee nuttigen.
Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. U dient 20 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn. Via de zuil in de centrale hal meldt u zich aan. U krijgt een ticket waar op staat op welke afdeling we u verwachten. Hier wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de onderzoekskamer. Het onderzoek duurt drie tot vijf minuten en wordt meestal onder lichte verdoving, oftewel een roesje uitgevoerd. Door het roesje kunt u zich meer ontspannen voelen en voelt u minder angst. U bent wel in staat om aanwijzingen van de arts op te volgen. Indien u een roesje wilt, moet uw huisarts dit voortijdig kenbaar maken via Zorgdomein of telefonisch contact hebben met de uitvoerende arts. Ook dient u een half uur van te voren aanwezig te zijn op de Functieafdeling.
Indien u een roesje heeft gehad wordt u na het onderzoek naar een uitslaapkamer gebracht. U blijft hier totdat u weer goed wakker bent. In het geval van een roesje mag u de gehele dag niet meer zelf deelnemen aan het verkeer. Zorg dus dat er iemand met u meegaat.
Na afloop kunt u een beetje een rauw gevoel in uw keel ervaren. Dit gevoel verdwijnt doorgaans vrij snel. U mag pas één uur na afloop van het onderzoek beginnen met eten en drinken en eventueel roken. Begin met een slokje water, als dit goed gaat kunt u weer gewoon alles eten en drinken.
Als uw huisarts het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt u een brief mee die u zo snel mogelijk bij uw huisarts moet inleveren. Daarna maakt u een afspraak om de uitslag te bespreken. Als er weefselonderzoek is afgenomen, kunt u het beste een afspraak maken voor 10 werkdagen later, omdat de uitslag dan pas bekend is. De huisarts bespreekt de uitslag met u evenals het weefselonderzoek. Bent u doorverwezen door uw arts in ons ziekenhuis? Dan krijgt u de uitslag op het controlebezoek op de poli.