Het onderzoek in het kort
Als u klachten heeft en de diagnose nog niet duidelijk is, kan de longarts u doorsturen voor een longfunctieonderzoek. Dit onderzoek laat zien hoe goed uw longen werken. Het meet het longvolume, de doorgankelijkheid, de elasticiteit en de gevoeligheid van de longen. Ook wordt gekeken of uw luchtwegen vernauwen bij het inademen van prikkelende stoffen en welke medicijnen ze weer openzetten. Het onderzoek doet geen pijn, maar kan wel vermoeiend zijn, vooral als u het meerdere keren moet herhalen.
Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. Wel moet u een uur van tevoren stoppen met roken. Als u normaal lippenstift draagt, vragen we u dit op deze dag niet op te doen.
Op het afgesproken tijdstip komt u naar het ziekenhuis. Een longfunctielaborant ontvangt u en legt uit wat er gaat gebeuren. Daarna begeleidt de laborant u naar de onderzoeksruimte.
Tijdens het onderzoek zit u op een stoel, fietst u of loopt u een parcours. U krijgt een mondstuk in uw mond en een klemmetje op uw neus, zodat u alleen via het mondstuk ademt. Dit mondstuk is verbonden met een meetapparaat dat de luchtstroom die u in- en uitademt meet.
We gebruiken verschillende apparaten om te onderzoeken hoe uw longen werken. Ook kijken we wat er met uw ademhaling gebeurt als u luchtwegverwijdende medicijnen inademt.
Meer informatie over de verschillende longfunctietesten, zoals het histamine-onderzoek, inspanningsonderzoek, hyperventilatie-onderzoek en BODE-onderzoek vindt u in onze folder ‘Longfunctieonderzoeken’.
U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.
Na het onderzoek mag u naar huis. Als het onderzoek inspannend voor u is geweest, mag u uiteraard nog even blijven om te herstellen.