Het onderzoek in het kort
U meent een verandering aan of een knobbeltje in uw borst te voelen. Borstafwijkingen bij vrouwen komen veel voor en meestal zijn ze tamelijk onschuldig. Toch is het nodig om bij een verandering aan uw borst uit te laten zoeken wat er aan de hand is. Dat kan met behulp van een mammografie. Een mammografie bestaat uit een serie digitale röntgenfoto’s van uw borst.
Het is belangrijk dat u op de dag van de mammografie geen poeder, zalf of bodylotion op uw borsten of onder uw armen doet. Deodorant mag wel.
Informeer altijd uw arts als u (vermoedt dat u) zwanger bent. We kunnen dan samen met u de risico's van de straling voor de ongeboren vrucht afwegen tegen de noodzaak van de mammografie.
Op het afgesproken tijdstip komt u naar ons ziekenhuis. Vanuit de wachtruimte begeleidt onze verpleegkundige u naar de kleedkamer. Hier ontbloot u uw bovenlichaam. Vervolgens gaat u de röntgenruimte binnen. U gaat met uw bovenlichaam voor het röntgenapparaat staan. De radiologisch laborant plaatst uw borst op een plateau, waarna de borst met een tweede plaat wordt samengedrukt. Dit is nodig om een goed beeld te krijgen. Veel vrouwen ervaren dit samendrukken als vervelend. Van elke borst maken we minstens twee opnames in verschillende richtingen. De dosis röntgenstraling die nodig is voor een mammografie is klein. U ondervindt er geen schade van. Het onderzoek duurt, inclusief uit- en aankleden en controle van de kwaliteit van de foto’s, ongeveer een kwartier.
Na afloop van dit onderzoek mag u zich weer aankleden en kunt u weer naar huis.
Onze radioloog beoordeelt en analyseert de foto's, beschrijft eventuele afwijkingen en bespreekt zijn bevindingen met uw behandelend arts. Als het onderzoek in het kader van de mammapoli wordt uitgevoerd, hoort u de uitslag dezelfde dag van uw specialist. In andere gevallen krijgt u de uitslag bij het volgende contact met uw huisarts of specialist.