Home > Onderzoeken > Onderzoek naar het Meckels divertikel

Onderzoek naar het Meckels divertikel

Het onderzoek in het kort

  • Onderzoek met lichtradioactieve vloeistof
  • Toedienen vloeistof doet geen pijn
  • Duur onderzoek: een uur
  • U mag bij uw kind blijven
  • Uitslag: via uw kinderarts

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 22 77 Online afspraak maken
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur
Polikliniek
075 650 22 77
Route Zuid 1.11

Verloop onderzoek

U kind heeft misschien maagslijmvlies buiten zijn of haar maag. Als maagslijmvlies zich in de dunne darm bevindt, heet dit een Meckels Divertikel. Voor dit onderzoek dienen we via een infuus een lichtradioactieve vloeistof toe. Deze vloeistof geeft geen bijwerkingen. Voor kinderen passen we de dosis aan het lichaamsgewicht van uw kind aan. Na 1 dag is de straling uit het lichaam verdwenen.


Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet uw kind nuchter zijn. Dit betekent dat uw kind op de dag vóór het onderzoek vanaf middernacht (24.00 uur) niets meer mag eten of drinken. Verder mag uw kind in de drie dagen voorafgaand aan het onderzoek geen maag- of darmonderzoeken ondergaan.

Uw kind moet een aantal dagen voor het onderzoek met bepaalde medicijnen (of crèmes) beginnen en met andere stoppen. Meer informatie hierover vindt u in onze folder ‘Onderzoek naar het Meckeldivertikel’.

Als uw kind een Meckelsdivertikel onderzoek moet ondergaan, wordt het indien nodig op de kinderafdeling voorbereid door de pedagogisch medewerker. Dit is onder andere afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Zij vertelt uw kind wat er gaat gebeuren en wat uw kind kan verwachten tijdens het onderzoek. Zij legt uit hoe het apparaat werkt waarmee het onderzoek gedaan wordt en hoe het er uit ziet. Het is voor uw kind belangrijk dat dit voor het onderzoek gebeurt zodat uw kind geen onbekende dingen tegenkomt.


Het onderzoek

Op de afgesproken datum komt u samen met uw kind naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door een pedagogisch medewerker die uw kind op het onderzoek voorbereidt. Vervolgens brengen we een infuus in op de kind- en jongerenafdeling. Na het inbrengen van het infuus begeleiden we u en uw kind naar de afdeling nucleaire geneeskunde. Hier dienen we de lichtradioactieve vloeistof via het infuus toe, dit doet geen pijn. Soms krijgt uw kind nog een medicijn via het infuus om de darmbewegingen stil te leggen. Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een tafel met één camera boven hem. Deze maakt een scan van de buik. Dit duurt een uur en uw kind moet hierbij stil blijven liggen. Als uw kind erg beweeglijk is, leggen we hem of haar op een speciaal kussen dat vacuüm getrokken wordt. Dit is om er voor te zorgen dat uw kind zich zo min mogelijk kan bewegen tijdens het onderzoek. Het hoofd en de benen van uw kind blijven hierbij vrij. Tijdens het onderzoek kan uw kind naar een DVD kijken. Als ouder kunt u bij het onderzoek aanwezig zijn. Indien u zwanger bent, vragen we u dit aan ons te vertellen.


Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van de kinderarts die het onderzoek voor uw kind heeft aangevraagd.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure