De behandeling in het kort:
U heeft misschien een afwijking aan uw prostaat. Om vast te stellen of deze goed- of kwaadaardig is, zal onze uroloog onder narcose weefselstukjes wegnemen. Deze weefselstukjes worden opgestuurd naar het pathologisch anatomisch laboratorium. Hier worden ze onderzocht op afwijkende cellen.
De uroloog heeft eerder een trus onderzoek bij u uitgevoerd. Op basis van de resultaten van dit onderzoek wordt er een saturatiebiopt gedaan.
Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.
U moet geopereerd worden. Als voorbereiding op uw operatie heeft u gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken nemen we de vragenlijst door en bespreken we met u uw medicijngebruik. Het is handig als de specialist kan zien welke medicijnen u krijgt van uw apotheek. U kunt uw apotheek hiervoor toestemming geven. Uw apotheek heeft hiervoor een speciaal toestemmingsformulier. Dit kan via een formulier bij uw eigen apotheek. Uw specialist kan dan digitaal zien welke medicijnen u thuis gebruikt. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt. Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten.
Let op: als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u dit van tevoren aan uw uroloog, het opnamekantoor en de anesthesist vertellen. U moet tijdig voor de operatie met deze medicijnen stoppen. Meer informatie hierover vindt u in de folder ‘Onderzoek van de prostaat: saturatiebiopten’. Als u niet op tijd bent gestopt, moet de operatie moeten worden uitgesteld.
Het is belangrijk dat u nuchter bent voor de ingreep. Dit betekent dat u na de afgesproken tijd niet meer mag eten, drinken en roken. De operatie gaat niet door als u niet nuchter bent.
Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Op de afdeling trekt u een operatiehesje aan en wordt u op een bed naar de voorbereidingsruimte gebracht door de verpleegkundige. Van hieruit gaat u naar de operatiekamer, waar u een ruggenprik krijgt, of een volledige narcose.
Tijdens de behandeling ligt u met ontbloot onderlichaam op de operatietafel. Onze uroloog maakt een echografie en neemt meerdere biopten uit uw prostaat. Na het onderzoek krijgt u in uw blaas een katheter (slangetje) om de urine af te voeren en de blaas schoon te spoelen. Onze verpleegkundige brengt u naar de uitslaapkamer. Hier kunt u nog even bijkomen, voordat ze u terug naar de afdeling brengt.
Na het onderzoek heeft u een katheter in uw blaas. Deze wordt na enkele uren verwijderd. Het is belangrijk dat u voldoende drinkt (1,5-2 liter).
In de loop van de middag kunt u weer naar huis. Doe de eerste dagen rustig aan. Meer adviezen voor de eerste dagen na het onderzoek vindt u in onze folder ‘Onderzoek van de prostaat: saturatiebiopten’.
Het duurt ongeveer 10 dagen voordat de uitslag bekend is. Bij het verlaten van het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor de uitslag.