Het onderzoek in het kort
U moet vaak plassen en dat gaat moeizaam. U kunt uw urine niet goed ophouden en plast vaak kleine beetjes. Misschien heeft u last van een vergroting van uw prostaat. De prostaat zorgt voor productie van vloeistof die deel uitmaakt van de zaadvloeistof. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting, maar er kan ook kwaadaardig weefsel ontstaan. Om dit te onderzoeken neemt onze uroloog weefselstukjes uit uw prostaat en onderzoekt deze op afwijkende cellen.
U heeft een recept meegekregen voor medicijnen, die voorkómen dat u een ontsteking krijgt na de biopsie. Deze medicijnen moet u volgens voorschrift innemen. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u hier ruim voor het onderzoek mee stoppen. In de folder ‘Prostaatbiopsie’ vindt u meer informatie hierover.
Het is beter als u niet op de fiets komt. Probeer zware inspanningen op de dag van het onderzoek te vermijden en een week niet te fietsen en te zwemmen.
Slik een uur voor het onderzoek een paracetamol 1000 mg. Indien nodig, mag u dit na het onderzoek herhalen.
Een prostaatbiopsie voeren we soms op onze polikliniek uit, onder lokale verdoving. Maar het kan ook zijn dat onze uroloog in overleg met u voor een een ruggenprik of volledige verdoving kiest. Tijdens het onderzoek maakt onze uroloog een echografie van uw prostaat. Ook brengt hij een probe (taststaaf) in uw anus. Zo kan hij informatie verzamelen omtrent het inwendige van uw prostaat, de grootte ervan of de eventuele aanwezigheid van een gezwel. Hij haalt weefselstukjes uit uw prostaat. Deze weefselstukjes stuurt hij op naar het pathologisch anatomisch laboratorium, waar ze worden onderzocht op afwijkende cellen.
Het duurt ongeveer 4-5 werkdagen voordat de uitslag bekend is. U krijgt een afspraak mee voor de uitslag.