Home > Onderzoeken > Retrograde pyelografie (röntgenonderzoek van de urinewegen)

Retrograde pyelografie (röntgenonderzoek van de urinewegen)

Het onderzoek in het kort

  • Röntgenfoto met contractvloeistof
  • Plaatsen splint is een mogelijkheid
  • Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie
  • Het onderzoek kan gevoelig zijn
  • U kunt na het onderzoek wat pijn hebben bij het plassen

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum
Toegangstijden
Eerste polibezoek 60 werkdagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.15

Verloop onderzoek

U heeft last van uw urinewegen, maar op gewone foto’s is een eventuele afwijking niet goed te zien. Onze uroloog kan dan een retrograde pyelografie voorstellen. Retrograad betekent teruggaand; een pyelografie is het maken van een röntgenfoto van het nierbekken met behulp van contrastvloeistof. Soms is het nodig een ‘splint’ in de urineleider achter te laten. Een ‘splint’ is een dun slangetje dat zorgt voor een goede urine-afvloed uit de nier.


Voorbereiding

Voor de behandeling zijn geen speciale maatregelen nodig en u hoeft niet nuchter te zijn. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit van tevoren melden aan uw uroloog. In overleg stopt u tijdelijk met deze medicijnen.
Regel van tevoren vervoer naar huis. Het is beter als u niet zelf hoeft te rijden.


Het onderzoek

Meestal komt u op de dag van het onderzoek naar ons ziekenhuis. Op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Op de afdeling krijgt u een uur voor het onderzoek pijnstilling, een tablet antibiotica en een rustgevend middel waarvan u slaperig kunt worden. Onze verpleegkundige begeleidt u naar de wachtruimte. Van hieruit gaat u naar de afdeling radiologie, waar het onderzoek plaats vindt. U neemt plaats op de onderzoekstafel. De verpleegkundige reinigt uw schede of penis met water. Daarna wordt een licht verdovende glijstof in de plasbuis gespoten. Probeer zo veel mogelijk te ontspannen tijdens het onderzoek. Het onderzoek kan gevoelig zijn en u kunt het gevoel krijgen te moeten plassen. Tijdens de behandeling is een röntgenlaborant aanwezig om de röntgenapparatuur te bedienen, zodat de uroloog foto’s kan maken of kan zien of de ‘splint’ goed in uw nier is geplaatst. Na afloop brengt onze verpleegkundige u weer terug naar de afdeling.


Na het onderzoek

Na de behandeling kunt u gewoon weer alles doen. Sommige patiënten hebben gedurende enkele dagen een branderig gevoel bij het plassen en het gevoel vaker te moeten plassen. Er kan ook wat bloed in uw urine zitten. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken, het is niet gevaarlijk. Het is wel belangrijk dat u veel drinkt, tenminste 1,5-2 liter.
Als er een ‘splint‘ in uw urineleider is achtergelaten, is het goed mogelijk dat u het uiteinde van de  ‘splint’ in de blaas voelt zitten. Meestal gaat dat gevoel vanzelf over. Eventueel kunt u er medicijnen voor krijgen.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure