Home > Onderzoeken > SIS / Waterecho

SIS / Waterecho

Het onderzoek in het kort

  • Onderzoek naar afwijkingen van de baarmoederholte
  • Inwendig echoscopisch onderzoek
  • Het onderzoek kan een beetje gevoelig zijn

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 25 via het Klantcontactcentrum
Toegangstijden
Eerste polibezoek 42 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 25 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.16

Verloop onderzoek

U heeft last van hevige menstruaties, tussentijds bloedverlies of problemen om zwanger te worden. Misschien heeft u afwijkingen in uw baarmoederholte, zoals vleesbomen of poliepen. Ook kan het zijn dat u last heeft van bloedverlies na de overgang, of vormafwijkingen van uw baarmoeder als oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen, vroeggeboorte of herhaalde miskramen.

Een waterecho is een simpele manier om poliepen, myomen, vormafwijkingen en andere afwijkingen van uw baarmoederholte op te sporen. Het is een inwendig echoscopisch onderzoek waarbij we de binnenkant van uw baarmoeder zichtbaar maken door water in uw baarmoederholte in te brengen. Zo kunnen we de vorm en de inhoud van uw baarmoederholte goed onderzoeken.


Voorbereiding

Als er een kans is dat u net bevrucht of zwanger bent, kan het onderzoek niet plaatsvinden. Plan het onderzoek daarom het liefst binnen twee weken na het begin van uw menstruatie.


Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip komt u naar onze afdeling. Hier wordt u ontvangen door onze echoscopiste of gynaecoloog die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de behandelkamer. U neemt plaats op een gynaecologische stoel met uw benen in beensteunen. Meestal maakt onze (arts) echografist eerst een vaginale echo. Daarna brengt hij of zij een dunne katheter in uw baarmoederholte en maakt een nieuwe vaginale echo. Via de katheter brengen we vervolgens steriel water in uw baarmoeder. Op de monitor is zichtbaar hoe de baarmoederholte zich met water vult. U kunt zelf meekijken.

Soms is het inbrengen van de katheter kortdurend gevoelig, maar de meeste vrouwen voelen dit nauwelijks. Het inspuiten van het water veroorzaakt soms een lichte menstruatie-achtige pijn, maar ook hiervan voelen de meeste vrouwen niets. Soms loopt wat water via de vagina weg en na afloop kunt u nog wat water verliezen dat bloederig kan zijn. Dat kan geen kwaad. Een maandverband is voldoende om het op te vangen.
 

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure