Het onderzoek in het kort
Na het eten van bepaalde voedingsmiddelen heeft u last van jeuk in uw mond, galbulten/netelroos, zwellingen, verstopte neus, loopneus, rode geprikkelde ogen, buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree. Misschien heeft u last van een voedselallergie. Voedselovergevoeligheid is een overdreven lichamelijke reactie op het eten, inademen of aanraken van bepaalde voedingsmiddelen. Vooral jonge kinderen kunnen klachten hebben die minder typisch zijn voor een allergie zoals huilen, buikkrampen, toename van eczeem en jeuk en achterblijven in de groei.
Uw arts heeft een verdenking op een allergische reactie na inname van een voedingsmiddel. Hij of zij heeft u doorverwezen naar onze afdeling allergologie. Onze doktersassistente doet een bloedtest of huidtest om na te gaan of u allergische antistoffen heeft tegen dit verdachte voedingsmiddel.
Huidtest
In een huidtest legt onze doktersassistente een druppel met het te testen voedingsmiddel op uw huid, waarna ze er met een klein naaldje een prik doorheen geeft. Als u specifieke antistoffen heeft, ontstaat er ter plekke na een kwartier een galbult. Dit hoeft nog niet te betekenen dat u allergisch bent voor het geteste voedingsmiddel. Uw verhaal bepaalt of er sprake is van een ‘echte’ allergie.
Bloedonderzoek op specifieke allergenen
In uw bloed kunnen allergische antistoffen aangetoond worden tegen vele voedingsmiddelen. Net als bij de huidtest geeft de uitslag geen zekerheid of u klachten krijgt bij inname van pinda. Tegenwoordig is het steeds vaker mogelijk om precies na te gaan voor welk allergeen in bijvoorbeeld de pinda u allergisch bent. Daardoor zijn we soms beter in staat te voorspellen wie waarschijnlijk wel en wie waarschijnlijk niet zal reageren en wie het risico loopt op de meest ernstige reacties.
Provocatietest
Dit is de enige test waarin nagegaan kan worden of u echt reageert bij inname van een bepaald voedselproduct. Bij een provocatie geeft onze doktersassistente u de verdachte voedingsmiddelen in toenemende hoeveelheid, meestal in 4 tot 6 stappen met een half uur er tussen.
Meer informatie over de voedselprovocatie vindt u in onze folder ‘Voedselprovocatie’.
Als er sprake is van een allergische reactie ontstaat er een zwelling met een rode hof eromheen. De reactie lijkt een beetje op een muggenbult en kan ook jeuken. Voor beide tests geldt dat de reactie na 15-20 minuten afgelezen wordt.
De allergoloog vergelijkt de uitslag met twee controleprikken: één met alleen de oplosvloeistof van het allergeen zonder het allergeen en één met een histamine-oplossing. Het aantal prikjes kan variëren van 10-30 per keer.
Eliminatie dieet
U heeft last van een voedselallergie. Een mogelijke behandeling is het weglaten van de voedingsmiddelen waarop u reageert uit uw dieet. Als uw zuigeling een koemelkallergie heeft, en u borstvoeding geeft, moet u tijdens de borstvoedingsperiode een koemelkvrij dieet volgen. Als borstvoeding niet mogelijk of wenselijk is, schrijft uw arts vaak hypoallergene zuigelingenvoeding voor.
Oudere kinderen en volwassenen ervaren het dieet in het begin vaak als lastig en soms streng. We raden begeleiding door een diëtist aan om uw voeding zo gezond en gevarieerd mogelijk te houden.
Een allergie kan door de jaren heen veranderen, daarom is controle over de loop der jaren noodzakelijk.
Lees voor meer informatie en tips onze folder ‘voedselallergie’.
Noodmedicatie
Als u een milde voedselallergische reactie ontwikkelt, kunt u antihistaminica innemen om deze allergische klachten te remmen.
Een adrenaline auto-injector is een voorgevulde injectiespuit, een “noodpen” waarmee u zichzelf of uw kind kunt behandelen in het geval van een ernstige allergische reactie.
Meer informatie hierover is te vinden in onze folder ‘de adrenaline auto-injector’.