De polikliniek in het kort
Je gaat naar de kinderpoli wanneer de huisarts je daarheen heeft gestuurd of wanneer je eerder op de kinder- en jongerenafdeling hebt gelegen.
Deze eekhoorn wijst je de weg. Door hem te volgen, kom je op de poli.
De dokter roept je naam wanneer je aan de beurt bent. Samen met haar of hem ga je naar een aparte kamer. Je ouders mogen natuurlijk mee.
De dokter vraagt aan jou of aan je vader en/of moeder hoe je je voelt, waar het pijn doet en of je eerder ziek bent geweest. Hij schrijft alles op. Dit helpt de dokter om erachter te komen wat je hebt. Als jij zelf vragen hebt aan de dokter, mag je die altijd stellen.
De dokter wil meestal nog wat testjes laten doen. Hij kan je vragen om wat plas in te leveren om te onderzoeken, of soms om bloed te laten prikken. Ook kan hij je naar de röntgenafdeling sturen om een foto te maken. De testjes worden vaak door iemand anders gedaan. Wie het onderzoek ook doet, ze vertellen je altijd wat ze gaan doen en waarom. Ook als het pijn doet vertellen ze dat.
Soms kan een medisch pedagogisch zorgverlener jou ook vertellen wat er gaat gebeuren en kan ze je een beetje helpen wanneer je het onderzoek krijgt.
Soms moet je voor een dagje naar het ziekenhuis toe. Het kan zijn dat de dokter iets bij jou wilt onderzoeken waar je last van hebt. Of je komt voor een operatie.
Je hoeft dan niet te blijven logeren, maar je mag dezelfde dag weer fijn naar huis. Je vader of moeder mag natuurlijk de hele dag bij jou blijven. Het is natuurlijk niet leuk om naar het ziekenhuis te moeten en soms kan het ook een beetje vervelend zijn. Toch proberen we het zo prettig mogelijk voor jou te maken! We hebben bijvoorbeeld speciale toverpleisters, ja echt! Als je een prikje krijgt, plakken we deze toverpleister op het plekje waar je het prikje krijgt. Dan voel je het prikje bijna niet! En na iets vervelends, krijg je een leuk cadeautje van ons.
Van een operatie merk je helemaal niets. Je gaat slapen en als je wakker wordt, is het voorbij! Er zijn 2 manieren om te gaan slapen voor de operatie. Samen met de slaapdokter hebben jij en je vader of moeder afgesproken hoe dat gaat gebeuren.
Samen met de medisch pedagogisch zorgverlener ga je van tevoren op de computer kijken hoe dat precies gaat. Zij gaat ook met jou en je vader of moeder mee naar de operatiekamer.
Na de operatie word je weer wakker op de uitslaapkamer. Je vader of moeder is dan ook weer bij je en dan ga je weer terug naar de afdeling. Hier mag je eerst nog wat eten en drinken en wachten tot je weer wat meer wakker bent, soms kun je ook in je bedje lekker een filmpje kijken.
En wanneer je je weer wat beter voelt, vertelt de verpleegkundige dat je weer fijn naar huis mag.