De polikliniek in het kort
U heeft last van abnormaal vaginaal bloedverlies of problemen met uw menstruatie. Hiermee kunt u terecht op onze speciale menstruatiepoli. Onze menstruatiepolikliniek is een speciaal gynaecologisch spreekuur voor vrouwen met overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie, onregelmatige menstruaties, pijnlijke menstruaties en bloedverlies na de menopauze.
Heeft u een verwijzing? Een medewerker van ons Klantcontactcentrum neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.
Wanneer u een afspraak maakt op de menstruatiepoli ontvangt u van ons een vragenlijst. Wij vragen u deze ingevuld mee te nemen naar uw afspraak.
Tijdens uw eerste afspraak op de polikliniek heeft u eerst een gesprek met onze arts. Deze bespreekt uw klachten. Tijdens het consult is het mogelijk om aanvullend onderzoek te doen om uw klachten in beeld te brengen. Dit kan een gynaecologische echoscopie, water/gel contrast echo, uitstrijkje of een afname van baarmoederslijmvlies biopt zijn. Meer informatie hierover vindt u in onze folder ‘Menstruatie poli'. Op deze manier is het mogelijk om snel duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de klachten en de behandelmogelijkheden. Onze gynaecoloog bespreekt de bevindingen met u. Vaak kunt u na uw eerste bezoek direct een behandelplan bespreken met uw gynaecoloog.
We beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen kunnen u daarbij helpen.
Uw behandeling kan bestaan uit:
Er zijn verschillende medicijnen, met en zonder hormonen, die uw menstruatieklachten kunnen verminderen.
Hormoonspiraaltje (Mirena)
Het Mirena spiraaltje geeft gedurende 5 jaar in uw baarmoederholte het hormoon progesteron af. Dit hormoon maakt het baarmoederslijmvlies dunner en vermindert het bloedverlies bij uw menstruatie. Dit spiraaltje plaatsen we op de polikliniek.
Operatieve behandeling van het baarmoederslijmvlies (Novasure)
Bij deze behandeling vernietigen we het baarmoederslijmvlies definitief. Hierdoor vermindert het bloedverlies bij uw menstruatie sterk. Deze behandeling kan alleen wanneer u definitief niet meer zwanger wilt worden en de anticonceptie goed is geregeld.
Therapeutische hysteroscopie
Als er in uw baarmoederholte afwijkingen, zoals poliepen of vleesbomen, gevonden zijn kunnen we deze met een therapeutische hysteroscopie verwijderen. Hierbij brengen we een dunne kijkbuis via uw schede in uw baarmoederholte en verwijderen we eventuele vleesbomen of poliepen. Deze behandeling kan poliklinisch of in dagbehandeling worden verricht. Op de polikliniek krijgt u een lokale verdoving, in dagbehandeling krijgt u een narcose of ruggenprik. Uw gynaecoloog bespreekt met u waar uw ingreep plaatsvindt. Dit is afhankelijk van de aard en de grootte van de gevonden afwijking.
Operatieve verwijdering van uw baarmoeder (hysterectomie of uterusextirpatie)
Uw gynaecoloog adviseert u meestal pas om uw baarmoeder te laten verwijderen als andere behandelingen niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De operatie kan via uw schede, via een buiksnede of via een kijkoperatie worden uitgevoerd. Hiervoor nemen we u op onze afdeling gynaecologie op.