Home > Poliklinieken > Transgenderzorg voor volwassenen

Transgenderzorg voor volwassenen

In het kort

  • Hormoonbehandelingen voor (jong)volwassenen
  • Endocrinologische nazorg voor (jong)volwassenen
  • Uitwisseling kennis en samenwerking met Amsterdam UMC
Polikliniek
075 650 12 30 via het Klantcontactcentrum
Route Noord 0.4
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur

Over de polikliniek

Onze specialisten van het genderteam staan klaar voor begeleiding op maat bij (jong)volwassenen met genderincongruentie.

Op dit moment kan er nog niet verwezen worden naar de zorg voor volwassenen bij ZMC.  De eerste periode dat wij deze zorg bieden, starten patiënten die bovenaan de wachtlijst van Amsterdam UMC staan. Verwijzingen via de huisarts worden alleen geaccepteerd van patiënten die door het Amsterdam UMC geïnformeerd zijn dat ze bij ZMC terecht kunnen. Op het moment dat onze eigen wachtlijst geopend wordt, zal dat vermeld worden op onze website

Wanneer u het transitietraject al heeft afgerond, kunt u terecht voor controles bij de endocrinoloog.


Uw bezoek

Het eerste bezoek bestaat uit een intake gesprek op de poli Endocrinologie. Hierna volgen afspraken bij de psycholoog.

In samenwerking met u, uw naasten en andere behandelaars helpen wij bij het begrijpen van uw  genderidentiteit en met het opstellen van een behandelplan dat bij u past.

Ons uitgangspunt is dat we vooral kijken naar wie u bent, wat u nodig heeft en op welk moment u dat nodig heeft. Daar stemmen we onze zorg op af.


Twee locaties

Afspraken op de polikliniek Transgenderzorg voor volwassenen vinden plaats op twee locaties. Afspraken zijn in het ziekenhuis of in het gebouw van de Psychiatrie / Medische psychologie, op enkele minuten lopen vanaf het Zaans Medisch Centrum. Het adres is: Heijermansstraat 78, 1502 DR  Zaandam. Het telefoonnummer van de balie Psychiatrie / Medische Psychologie is 075 650 2440.


Behandelaanbod

 

Psychische begeleiding

Wanneer u in medische transitie gaat, vinden wij het belangrijk om u zo goed en doelgericht mogelijk te helpen. Wij ondersteunen u bij het kiezen tussen de verschillende mogelijkheden voor behandeling. Besluiten maken we in gezamenlijk overleg. Daarom gaan wij met u in gesprek en gebruiken daarbij vragenlijsten en keuzehulpen die u voorafgaand aan het eerste gesprek invult en aan ons opstuurt.

Bij een medische transitie bieden wij vanuit de afdeling Medische Psychologie groepstherapie als behandeling. Het doel daarvan is:

  • het begrijpen en vormgeven van gender
  • ondersteuning tijdens uw transitie
  • ondersteuning bij het opnieuw vormgeven van uw leven na medische transitie

Daarnaast kunnen wij, als dat nodig is en na onderzoek, doorverwijzen naar algemene GGZ-instellingen en ondersteunen bij de behandeling van overige psychische klachten. Wij bieden zorg volgens de Kwaliteitsstandaard Transgenderzorg en de WPATH Standards of Care versie 8.

Ons team bestaat onder andere uit psychologen, ervaringsdeskundigen, seksuologen en psychiaters. Wij evalueren onze zorg steeds opnieuw door naar uw mening over onze zorg te vragen en via wetenschappelijk onderzoek.

 

Hormoonbehandeling

Na de eerste fase van verkenning en diagnostiek kunt u, na gezamenlijk overleg, starten met de hormoonbehandeling. Door gebruik van geslachtsbevestigende hormonen, ook  wel cross-sekshormonen genoemd, krijgt u mannelijke of vrouwelijke lichamelijke kenmerken. Sommige mensen kiezen er voor om hun transitie zónder hormonen te doen. Wilt u daar meer over weten? Bespreek dat dan met uw behandelaars.

Ons team bestaat uit internist-endocrinologen en een verpleegkundig specialist endocrinologie.

 

Vruchtbaarheid

Wanneer u start met een geslachtsbevestigende hormoonbehandeling, stopt de werking van de eierstokken (transman) of zaadballen (transvrouw). Als u dat wenst, kunt u voordat de behandeling begint, een gesprek aanvragen met een gynaecoloog over de mogelijkheden voor het behoud van vruchtbaarheid.

Een goed hulpmiddel dat transmannen kan helpen bij het maken van keuzes over vruchtbaarheidsbehoud, is de Keuzehulp van Amsterdam UMC. Deze is te vinden via de website: keuzehulp-vruchtbaarheidsbehoud-transmannen.nl.

 

Transitiefase

In het eerste jaar van de hormoonbehandeling zijn er regelmatig controles en afspraken met de behandelaren. In deze fase is het ook belangrijk dat  de sociale transitierolwisseling plaatsvindt. Onze behandelaren kunnen u, wanneer dat nodig is, ondersteunen bij het vormgeven van de genderidentiteit die bij u past.

 

Controles na eerste jaar

Ook na het eerste  jaar blijft u regelmatig contact houden met het genderteam. We bespreken dan onder andere (opnieuw) de wens tot genderbevestigende operaties. Ook is het mogelijk om in een latere fase, alsnog of opnieuw, mee te doen aan een psychologische groepsbehandeling.

 

Genderbevestigende operaties

Wanneer u een genderbevestigende operatie wenst, dan verwijzen wij u door naar onze samenwerkingspartners Amsterdam UMC, Gender Clinic of een andere aanbieder. Op de website van Genderaid is een keuzehulp voor genitale genderchirurgie beschikbaar. In het ZMC worden geen genderbevestigende operaties aangeboden.

 

 

 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2025 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure