De polikliniek in het kort
U heeft last van uw bekkenbodem. Dit kunnen verzakkingsklachten zijn, maar ook als u last heeft van een overactieve blaas, of van urine- of ontlasting verlies kunt u terecht op onze Verzakking en incontinentie poli (VIP).
Nadat u een afspraak heeft gemaakt op het spreekuur krijgt u een informatieboekje, een vragenlijst en een mictiedagboek opgestuurd. In de meeste gevallen wordt deze informatie digitaal op MijnZMC klaargezet. Wij vragen u de vragenlijst op MijnZMC in te vullen. Het mictiedagboek neemt u mee naar uw eerste bezoek (+ eventueel de vragenlijst als u deze thuisgestuurd heeft gekregen).
Wanneer u klachten heeft van urineverlies en/of een verzakking vragen we u met een volle blaas naar ons spreekuur te komen. Dit betekent dat u thuis één uur vóór uw afspraak uit plast en daarna drie glazen water drinkt. Vervolgens probeert u de plas op te houden. Dit is nodig voor het onderzoek dat onze gynaecoloog en fysiotherapeut verrichten.
Tijdens uw eerste gesprek is ook een fysiotherapeut aanwezig. Informeert u bij uw zorgverzekeraar naar de vergoeding voor fysiotherapie van de bekkenbodem.
De eerste afspraak duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens uw eerste gesprek met onze gynaecoloog is er ook een gespecialiseerde fysiotherapeut aanwezig. Zij bekijken uw klachten ieder vanuit hun eigen kennis en ervaring en werken samen om voor u een behandelplan op te stellen.
We beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw arts kunnen u hierbij helpen.
Op het afgesproken tijdstip komt u naar ons ziekenhuis. U wordt gezien door een gynaecoloog. Ook test een gespecialiseerde fysiotherapeut van Fysio Centrum Zaanland uw bekkenbodemspieren via inwendig onderzoek. De fysiotherapeut beoordeelt uw kracht van de aanspanning en ook uw mogelijkheid om te ontspannen.
Uw arts bespreekt de bevindingen met u en kijkt samen met u naar de mogelijkheden voor aanvullend onderzoek en/of een eventuele behandeling.