Home > Nieuwsberichten > Waarom kinderen vaccineren belangrijk is

Waarom kinderen vaccineren belangrijk is



04/04/2025

Gezond opgroeien begint bij goede bescherming. Steeds meer ouders stellen vragen over vaccineren. Is het wel nodig? Zijn er risico’s? Of is het achterhaald? Bij het ZMC begrijpen we die twijfels. Tegelijkertijd zien we ook wat er kan gebeuren als kinderen niet beschermd zijn. Daarom vinden we het belangrijk om betrouwbare informatie te delen. Zodat ouders een goed doordachte keuze kunnen maken voor hun kind.

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) biedt vaccinaties aan om kinderen te beschermen tegen ernstige infectieziekten. Denk aan ziektes zoals difterie, kinkhoest, tetanus, polio (DKTP), hepatitis B, meningokokkenziekte, mazelen, de bof en rodehond (BNR) en sinds enkele jaren ook het HPV-virus. Deze vaccinaties zijn gratis en worden aangeboden via het consultatiebureau, GGD of de huisarts.

Waarom zijn deze vaccinaties nodig?

Veel mensen denken dat deze ziektes niet meer voorkomen. Helaas is dat niet waar. Kinkhoest komt regelmatig terug, en ook mazelen en meningokokkenziekte duiken nog op. De gevolgen kunnen heel ernstig zijn: longontsteking, hersenschade of zelfs overlijden. Vaccinaties beschermen je kind tegen deze risico’s. En: ze zorgen er ook voor dat deze ziektes zich minder makkelijk kunnen verspreiden in de samenleving.

“We zien soms kinderen met ernstige complicaties van meningokokkenziekte of kinkhoest. Het is hartverscheurend, zeker als het voorkomen had kunnen worden.”

Danielle Blom, kinderarts ZMC

De kracht van groepsbescherming

Vaccineren doe je niet alleen voor je eigen kind. Als voldoende mensen gevaccineerd zijn, krijgt een ziekte minder kans om zich te verspreiden. Zo beschermen we ook baby’s die nog geen prik hebben gehad, kwetsbare kinderen met een lage weerstand en mensen met een chronische ziekte. Dit heet groepsimmuniteit. Maar daarvoor moet de vaccinatiegraad wel hoog genoeg blijven – minstens 95% voor ziektes als mazelen. Helaas ligt die nu daaronder.

Zijn vaccins wel veilig?

Ja. Voordat een vaccin in Nederland wordt toegediend, is het uitgebreid getest op veiligheid en werkzaamheid. Toch kunnen er, zoals bij elke medische behandeling, bijwerkingen optreden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn mild: een zere arm op de injectieplaats, hoofdpijn, lichte koorts, hangerigheid of minder zin in eten. Dat zijn normale reacties op het vaccin. Ze verdwijnen vaak binnen een à twee dagen.​ Bij de BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond) kunnen kinderen 5 tot 12 dagen na de prik lichte koorts en vlekjes krijg.

Blijvende gevolgen zijn na vaccineren binnen het Rijksvaccinatieprogramma niet gevonden. De voordelen wegen daardoor ruimschoots op tegen de nadelen.

Vaccinatie tegen HPV

Ook jongens krijgen sinds 2022 een uitnodiging voor het HPV-vaccin. Dat is belangrijk want het HPV-virus kan ook bij jongens kanker veroorzaken zoals peniskanker, keelkanker en anuskanker. Vaccinatie bij jongens helpt daarnaast ook de hele bevolking te beschermen tegen deze vormen van kanker.

Meer weten?

Het is logisch als u vragen heeft. Misschien leest u online tegenstrijdige berichten. Of hoort u in uw omgeving dat vaccineren niet nodig zou zijn. Wij raden u aan om altijd in gesprek te gaan met een deskundige, zoals de jeugdarts van de GGD of uw huisarts. Zij kunnen uw vragen beantwoorden en meedenken vanuit uw situatie.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2025 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure