Home > Nieuwsberichten > Maak kennis met arts-microbioloog Andrea Bruning

Maak kennis met arts-microbioloog Andrea Bruning



02/04/2025

Andrea Bruning is arts-microbioloog bij Comicro, het laboratorium voor infectieziekten van het Zaans Medisch Centrum en het Dijklander Ziekenhuis. Andrea onderzoekt welke infectieziekte een patiënt mogelijk heeft en adviseert over de juiste therapie: “Ik voel me soms net een detective.”

Andrea: “Er is een fascinerende wereld waar we eigenlijk continu mee in aanraking komen, maar die we niet zien. Dat is de wereld van de micro-organismen -de beestjes zeg maar- die ik onderzoek en die infectieziekten veroorzaken, zoals de virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.

Vleesetende bacteriën

Mijn favoriete bacterie bijvoorbeeld -al klinkt dat een beetje gek- is de groep A streptokok. Daar ben ik flink van onder de indruk. Dat zijn de zogenaamde ‘vleesetende’ bacteriën. Veel mensen dragen deze bacteriën bij zich en meestal verlopen de infecties onschuldig, maar in uitzonderlijke gevallen kan deze bacterie afschuwelijke ziekten veroorzaken. Ik vind het fascinerend dat zo’n klein beestje dat kan.

In het ziekenhuis staat de veiligheid van de patiënt voorop. Naast het onderzoeken van lichamelijk materiaal in het laboratorium en advies over antibiotica, is preventie een belangrijke taak: ervoor zorgen dat mensen geen infecties krijgen. Daarbij speelt bijvoorbeeld handhygiëne een grote rol. Alle medewerkers leren daarom hun handen zorgvuldig te wassen voor en na onderzoek van patiënten. Ik vind het leuk en belangrijk om daar onderwijs over te geven bijvoorbeeld door studenten te laten zien dat alledaagse voorwerpen vol bacteriën zitten.

Veel samenwerken

Om arts-microbioloog te worden volg je eerst de studie geneeskunde en daarna ga je nog vijf jaar specialiseren. Ik heb er inclusief promotieonderzoek in totaal vijftien jaar over gedaan. Tijdens je coschappen maak je kennis met alle specialismes. Ik heb ook een jaar op de kinderafdeling gewerkt. Die ervaring komt goed van pas, omdat ik veel samenwerk met medici van alle specialismen en verschillende organisaties. Ik houd van mijn vak omdat het zo divers is.

Bij Comicro werken we met zeven microbiologen en rond de veertig analisten in het laboratorium. We krijgen aanvragen vanuit bijna alle afdelingen van het ziekenhuis voor onderzoek naar infectieziekten. Alle uitslagen controleren we, zowel de opvallende als de routine-uitslagen. Naar opvallende uitslagen kijken we extra zorgvuldig en waar nodig doen we verder onderzoek. We bespreken daarna de micro-organismen die we vonden, bijvoorbeeld in het bloed, met de aanvrager. Zo stellen we samen de diagnose en kan een behandeling worden gestart of aangepast.

Sommige infectieziekten zijn seizoensgebonden. In de winter komen griepvirussen vaker voor, en bijvoorbeeld zoals laatst het RS-virus, dat vooral bij jonge kinderen ernstige ziekte kan veroorzaken. In het voorjaar gaan veel mensen op vakantie naar hele verre oorden. Dan weet je dat er na twee weken veel aanvragen binnenkomen voor testen op malaria of andere tropische ziekten.

Het speurwerk van een microbioloog

Als ik een ingewikkelde vraag krijg en ik weet het antwoord niet, dan neem ik de tijd om het goed uit te zoeken. Dan pluis ik wetenschappelijke artikelen uit en overleg ik met andere specialisten. Ik voel me dan net een soort detective. Je kunt als microbioloog echt een bijdrage leveren aan het stellen van de juiste diagnose en een goede behandeling van patiënten.

Zo was er laatst een kindje dat al een paar keer bij de kinderarts was geweest met koorts en buikpijn. Het leek op een buikgriep en het advies was om het uit te zieken. Voor de zekerheid namen we ook bloed af en zetten het op kweek. Toen vonden we een bijzondere bacterie die je eigenlijk alleen ziet bij een ontsteking van de hartklep en konden we de juiste antibiotica geven. Op zo’n moment voel ik dat mijn werk er echt toe doet en dat je door goed samen te werken kunt bijdragen om iemand beter te maken. Daardoor stap ik elke dag met veel plezier in mijn autootje om naar het ziekenhuis te gaan.”

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2025 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure