Home > Kwaliteit, veiligheid en service > Aandacht voor (bijna) incidenten

Aandacht voor (bijna) incidenten

Om de zorg te verbeteren, kent het Zaans Medisch Centrum al sinds 2009 het ‘veilig incidenten melden’ (VIM). Als er onbedoeld iets niet goed is gegaan, moet dit altijd gemeld worden. Zo kunnen we herhaling voorkomen en een verbeteractie inzetten. Met de invoering van ‘veilig incidenten melden’ is het aantal incidenten goed zichtbaar geworden. Betekent dit dat de zorg dan onveiliger is geworden? Nee. Alleen is nu bekend waar iets fout is gegaan en tot welke verbeteringen dit heeft geleid. Van het leereffect dat hiermee gepaard gaat, wordt de zorg juist veiliger.

De decentrale VIM-commissies zetten zelf acties in naar aanleiding van de meldingen, waardoor de zorg verbeterd wordt. Iedere afdeling heeft medewerkers die zijn opgeleid als VIM-coördinator. Voor hen organiseren we jaarlijks twee scholingen. 


Calamiteiten 

Wij melden calamiteiten bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, zodra een gebeurtenis aan de criteria hiervoor voldoet. Een calamiteit is een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis die tot de dood van, of een ernstig schadelijk gevolg voor, de patiënt heeft geleid. Bij een calamiteit is de calamiteitenregeling van het ziekenhuis van toepassing. 

Het is van belang om over een incident of calamiteit te kunnen praten, maar ook om gezamenlijk te kijken hoe we kunnen voorkomen dat dit zich nogmaals voordoet. Bij elke (mogelijke) calamiteit bekijkt de calamiteitencommissie wat zich heeft voorgedaan. Medewerkers, patiënten en hun familie nodigen we uit voor een gesprek met de commissie en ontvangen de resultaten van het onderzoek. Naar aanleiding van de calamiteiten stellen we vervolgens verbeterplannen op, waarbij de Raad van Bestuur de voortgang monitort. Gedurende het onderzoek is de klachtenfunctionaris de contactpersoon voor de patiënt en de familie.

Een (mogelijke) calamiteit heeft ook vaak veel impact op de betrokken zorgverlener. De zorgverlener kan altijd een beroep doen op de vertrouwenspersoon van het Zaans Medisch Centrum. 

De voorzitter van de Raad van Bestuur bespreekt de resultaten met de patiënt en/of familie. Het Zaans Medisch Centrum rapporteert analyses en verbeterplannen ook aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Daarvoor ontvangen we positieve beoordelingen.
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure