Het Slaap/Waak Expertisecentrum van het Zaans Medisch Centrum is sinds 15 februari officieel geaccrediteerd door de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL). Neuroloog-somnoloog Lonneke de Lau: “Zo’n accreditatie is feitelijk een kwaliteitskeurmerk. Het is voor ons een enorme erkenning én de bevestiging dat de kwaliteit van onze slaapzorg en de zorgprocessen goed op orde zijn. Met de accreditatie behoren we tot het selecte gezelschap van gecertificeerde slaapcentra in Nederland.”
De Commissie Kwaliteit en Accreditatie van de SVNL verleende de accreditatie voor vijf jaar. “Tot de leden van de Slaapgeneeskunde Vereniging behoren tal van neurologen, longartsen, KNO-artsen, psychologen en andere specialisten die zich met de slaapzorg bezighouden. Komt die beroepsgroep bij je over de vloer, dan moet je zeker weten dat je je zaken goed voor elkaar hebt: van personeel tot protocollen, van veelvuldig multidisciplinair overleg tot goede apparatuur, en van sanitaire voorzieningen tot en met verduisterende gordijnen in de slaapruimtes.”
In het accreditatietraject ging de visitatiecommissie niet over één nacht ijs. “De commissieleden spraken langdurig met laboranten, specialisten, de Raad van Bestuur, de medische staf en de zorgmanager. Ook keken ze mee in geanonimiseerde zorgdossiers.” De visitatie gebeurde vanwege corona geheel online.
Onder de indruk
De commissie was onder de indruk van de prestaties: “Een van de eisen is dat minimaal één medisch specialist en één laborant over het Europees certificaat voor slaapzorg beschikken. In ons Slaap/Waak Expertisecentrum hebben vier neurologen-somnologen, één longarts en vijf laboranten dit certificaat.”
“Ander belangrijk punt: binnen ons ziekenhuis kunnen we mensen met álle slaapstoornissen helpen. Er zijn er maar een paar in Nederland die dat hele palet kunnen bieden. De commissie viel vooral op dat wij een chronobioloog in dienst hebben die biologische-klokstoornissen, zoals een vertraagd waak-slaapritme, behandelt. Dat leverde ons een mooie bonuspunt op!”, zegt De Lau lachend.
Goed voor elkaar
Uit de meeste visitaties komen voorwaarden, aanbevelingen en andere aandachtspunten naar voren. Het Slaap/Waak Expertisecentrum in Zaandam kreeg de accreditatie zonder voorwaarden. “Toen het Slotervaartziekenhuis failliet ging, heeft het Zaans Medisch Centrum niet alleen het hele team – en dus alle expertise – overgenomen, ze hebben alles nieuw ingericht en apparatuur opnieuw aangeschaft. Daar zijn we enorm dankbaar voor. Wij hebben het goed voor elkaar – en dus onze patiënten ook.”
Als het aan De Lau ligt, gaat ze samen met al haar collega’s nog meer patiënten helpen. “Veel mensen nemen hun slaapstoornissen voor lief, terwijl ze wel degelijk te behandelen zijn. Het is mijn missie om daar bij nog meer behandelaars aandacht voor te vragen. Want iedereen verdient een goede nachtrust.”