De Verpleegkundig specialist AGZ, aangenaam!
Nu mensen steeds ouder worden en langer thuis wonen groeit de vraag naar complexere zorg. Medisch specialisten en huisartsen kunnen dat niet allemaal meer alleen. De verpleegkundig specialist AGZ die het verpleegkundig vak combineert met medische behandeling, biedt uitkomst en vormt een mooie aanvulling. Bij het Zaans Medisch Centrum werken er inmiddels al 8 op verschillende afdelingen. We stellen ze graag aan je voor. Deze keer praten we met Jasmijn Tissingh, verpleegkundig specialist endocrinologie, interne geneeskunde.
“Drieënhalve dag per week zet ik mij in voor patiënten met hormoon- en stofwisselingsziekten, zoals diabetes mellitus, osteoporose (botontkalking) en schildklieraandoeningen. Tevens maak ik deel uit van het behandelteam voor transgenderzorg. Ik behandel patiënten vanuit zowel medisch als verpleegkundig perspectief. Eigenlijk ben ik dus twee behandelaars in één. Dat is fijn voor de patiënt, want zo hebben ze één aanspreekpunt .”
“Ik werk als zelfstandig behandelaar, maar dat wil niet zeggen dat ik alles alleen doe. Er is regelmatig multidisciplinair overleg met het behandelteam en ik werk nauw samen met andere specialismes bij wie mijn patiënten ook onder behandeling zijn. De zorg voor die patiënten doen we samen.”
“Ik ben zeventien jaar verpleegkundige geweest, waarvan een aantal jaren diabetesverpleegkundige. Ik was toe aan een stapje erbij: ik wilde breder kunnen behandelen. Dus bijvoorbeeld niet alleen diabetes, maar ook hoge bloeddruk, hoog cholesterol, osteoporose of schildklierproblemen. Door taakherschikking verschuiven er taken van de medisch specialist naar de verpleegkundig specialist. Met de stap naar het vak van verpleegkundig specialist is mijn werk completer en uitdagender geworden.”
“Het leuke aan mijn vak is dat je de spil van de behandeling bent. Daarin vind ik het heel belangrijk dat je de patiënt ook een stem geeft. De beslissingen die ik neem, doe ik in samenspraak met de patiënt. Vooral patiënten die al lang in een behandeltraject zitten, hebben zo vaak te horen gekregen ‘Je moet dit, je moet dat!’. Daarom is het zo belangrijk dat ze begrijpen waarom je kiest voor een behandelmethode, en dat ze er ook zelf achterstaan. Dan zijn ze meer gemotiveerd om ervoor te gaan.”
“Ik denk ook graag mee met het beleid. Ik houd me onder andere bezig met het programma ‘De juiste zorg op de juiste plek’, waarbij ook huisartsen betrokken zijn. We willen bijvoorbeeld de diabetespoli meer digitaliseren. Dat is mede gekomen door de ervaringen met corona. Afspraken moesten noodgedwongen digitaal plaatsvinden en dat bleek regelmatig heel efficiënt en effectief te zijn, en een prettige manier van werken voor zowel de patiënt als de zorgverlener. Nu onderzoeken we of in de toekomst meer patiëntenafspraken digitaal kunnen plaatsvinden en hoe dit bijdraagt aan de juiste zorg op de juiste plek. Het voordeel voor de patiënt is dat deze minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen. ‘Fysiek waar het moet en digitaal waar het kan’ is het motto. Erg leuk om daarover mee te denken.”
“Ik heb een man en twee dochters. Ik wandel en mountainbike graag en ik speel tennis. We wonen dicht bij bos en zee, dus daar ben ik geregeld te vinden.”