“Je hebt er geen last van, tot je er last van hebt. Maar dan ben je dus te laat.” Dermatoloog in het ZMC Darryl Tio ziet dagelijks tijdens zijn consulten mensen voorbijkomen met verschillende gradaties van schade door de zon. Uiteenlopend van ruwe plekjes op de huid ontstaan door zonlicht tot verschillende vormen van huidkanker. Hoe kunnen we dat voorkomen? “Darryl: Blijf je bewust van het risico op huidkanker. Je mag heus wel in de zon, maar doe het met mate en bescherm jezelf en je kinderen goed.”
Wat moet je nu echt laten om zonschade te voorkomen? Moet je helemaal uit de zon weg blijven? Darryl: “Daar verschillen de meningen over. Sommige collega’s adviseren dat je helemaal weg moet blijven uit de zon. Maar ik denk dat een beetje zon ook positief kan zijn. We geven niet voor niks ook lichttherapie aan sommige mensen, het heeft een positief effect op je. Je wordt er gelukkiger van. We zouden ook bijna vergeten dat je twee keer per week een kwartiertje onbeschermd in de zon kan zitten, om de nodige vitamine D binnen te krijgen. Maar doe dat niet op het heetst van de dag natuurlijk. Want tussen elf en drie uur kun je beter binnen zitten of de schaduw opzoeken.”
Met mate
Het is eigenlijk als met veel dingen, aldus Darryl: “Zoek de zon op met mate. Huidkanker ontstaat meestal op de door zon beschenen lichaamsdelen zoals een gezicht, decolleté, armen of handen. Vaak is dat afhankelijk van iemands hobby of werk. Zo zie ik wielrenners, zeilers en tuinders waarbij hun gezicht is aangedaan. Maar op andere minder vaak voorkomende plekken kan ook kanker ontstaan, bijvoorbeeld in de lies bij een nudist bijvoorbeeld. Mijn advies is: blijf binnen op het heetst van de dag, maar sla je toch aan het wielrennen of tuinieren, dan moet je je gewoon goed insmeren met zonnebrandcrème. Liefst met factor 50, waarbij je de crème ruim smeert en dat om de twee uur herhalen.
Dit advies blijkt in de praktijk toch nog best lastig na te leven. Hoe komt dat toch terwijl we goed weten dat zon schadelijk is? Darryl: “Dat komt omdat je er geen last van hebt, tot je er last van hebt. Maar dan ben je dus te laat. Wat mensen soms niet weten is dat je ook beter kunt laten om onder de zonnebank gaan. Sommige mensen doen dat voordat ze op vakantie gaan, om zich voor te bereiden op de zon. Maar dat is niet iets wat ik zou aanraden. UV-A licht is namelijk schadelijk, dus als je dat doet, heb je dubbel schade.”
Dagroutine
Maar er zijn ook hoopgevende berichten. Darryl: ”De jongste TikTok generatie is sowieso veel bezig met crèmes smeren. Dat past in de hype dat iedereen een ‘dagroutine’ wil hebben. Daar zit ook het smeren met producten met spf-factor in. Dus dat is positief.”
En moeten we voor jonge kinderen extra voorzorgsmaatregelen nemen? “Jazeker. De pigmentcellen van baby’s en kinderen zijn veel actiever, die moet je daarom sowieso uit de zon houden”, raadt Darryl aan. “Ook als je met je gezin naar Zuid-Frankrijk gaat voor een vakantie aan zee. Kinderen blijven niet onder de parasol. Doe ze daarom een UV-werend shirt met lange mouwen aan en een hoedje op.
En daarnaast: smeren, smeren, smeren. We zouden kunnen leren van Australië, daar heb je een soort strandpolitie die je erop aanspreekt wanneer je daar laks mee omgaat. Doorgaans is de zon daar wel intenser dan hier, maar ook in Europa wordt het steeds warmer waardoor de kans op huidschade ook toeneemt.”
Zonnebrandcrème voor ZMC-bezoekers
Om iedereen te helpen bewust te blijven van het belang van smeren, staat bij de uitgang van het ZMC een dispenser met gratis zonnebrandcrème. Maak er vooral gebruik van!"