Kinderen met plas- en poepproblemen hebben klachten zoals bijvoorbeeld: ongewild verlies van urine en ontlasting, moeite met zindelijk worden, terugkerende blaasontstekingen of een afwijkend plaspatroon. Op de kinderincontinentiepoli kunnen kinderen in de leeftijd van vier tot achttien jaar terecht met deze problemen.
Als kinderen voor de eerste keer bij ons komen, wordt er eerst goed onderzocht wat de oorzaak is. Daarom gaan ze de eerste afspraak zowel naar de kinderarts, de urotherapeut en de fysiotherapeut. Dat is makkelijker dan allemaal losse afspraken. De afspraak duurt in totaal ongeveer een uur. Er worden verschillende onderzoeken gedaan en ouders vullen van tevoren een vragenlijst en een dagboek in over het plas- en drinkgedrag van hun kind.
Ik zie vaak kinderen die de plas te lang ophouden. Ze stellen het plassen uit want ze willen niet naar de wc. Maar op het moment dat ze lachen of tijdens het buitenspelen een sprongetje maken, dan ontspannen ze onbewust de bekkenbodemspier en verliezen ze urine.
Ook zijn er kinderen die juist heel vaak plassen. Dit kan komen door een kleine of onrustige blaas. De blaas geeft dan vaak een ‘je-moet-nu-naar-de-wc-signaal’ af. Soms wel 10 tot 15 keer op een dag. Wanneer er sprake is van een kleine blaas, kunnen kinderen trainen om de blaas te vergroten. Bij een onrustige blaas kunnen er medicijnen worden voorgeschreven die de blaas helpen ontspannen.
Verder zie ik vaak kinderen met een verkeerd aangeleerde plashouding. Ze persen heel hard of hun voeten hebben geen steun omdat ze niet bij de grond kunnen. Dat kan ook allerlei vervelende gevolgen hebben.
Die zijn er zeker. Jonge kinderen durven soms niet te poepen omdat ze eerder last hebben gehad van harde ontlasting. Ze zijn dan bang voor pijn bij het poepen. Sommige kinderen durven op school niet naar het toilet te gaan, omdat de wc’s bijvoorbeeld vies zijn. In beide gevallen kan het ophouden van ontlasting dan obstipatie veroorzaken.
Wanneer je het steeds ophoudt als je eigenlijk zou moeten gaan, dan komt de ontlasting soms toch op onverwachte momenten. Dit kan voor ouders van schoolgaande kinderen heel lastig zijn, als ze dan naar school moeten komen om hun kind te verschonen
De leeftijd waarop kinderen zindelijk worden is heel verschillend. De meeste ouders beginnen rond twee of drie jaar met zindelijkheidstraining. De nacht volgt dan vaak vanzelf. Op een gegeven moment worden kinderen ook wakker met een droge luier. Sommige ouders wekken de kinderen voordat ze zelf gaan slapen. Als kinderen voor hun zevende jaar nog bedplassen, hoeven ouders zich doorgaans geen zorgen te maken.
Maar wanneer het niet vanzelf gaat en het niet lukt om zindelijk te zijn in de nacht, kunnen kinderen vanaf zeven jaar hulp krijgen op onze poli. We zoeken eerst uit wat de oorzaken zijn. Afhankelijk daarvan kiezen we een behandeling. Je kunt bijvoorbeeld trainen met een plaswekker of eventueel met medicatie.
De plaswekker gaat ’s nachts af wanneer er een druppel urine in het ondergoed komt. In de onderbroek zit namelijk een sensor die afgaat wanneer het vocht registreert. Via een draadloos signaal gaat er een alarmpje af. Het kind moet dan opstaan, de wekker uitzetten en gaan plassen. Na verloop van tijd wordt een kind dan vanzelf wakker als het moet plassen of ze worden niet meer nat.
Voor de meeste kinderen werkt dit goed, maar soms moet een kind cognitief eerst nog wat verder rijpen. Om de plas op te kunnen houden moeten de hersenen, zenuwen, blaas en de spieren van de bekkenbodem namelijk goed kunnen samenwerken. We kunnen ook medicijnen voorschrijven zodat er minder plas wordt aangemaakt in de nacht.
Voor jonge kinderen die nog niet kunnen trainen, organiseren we ook de plasklas. Een groepje van vier kinderen tussen de vier en zes jaar, komt samen met hun ouders bij elkaar en krijgt voorlichting over hun drink- en plasgedrag. Ook plassen de kinderen een paar keer op de speciale computer-wc en ze doen oefeningen met de fysiotherapeut. Zo ontstaat er meer inzicht in het plas- en drinkgedrag van het kind en krijgen de ouders behandeladviezen van de urotherapeut en kinderarts.
Wil je meer weten over de kinderincontinentiepoli? Of heeft je kind ook klachten waarbij het hulp kan gebruiken. Er zijn geen lange wachttijden voor de kinderincontinentiepoli. Meer informatie lees je hier.