“Kinderwens? Bereid je voor!” Alle kinderen die in Nederland geboren worden, verdienen een gelijke kans op een goede start van hun leven” Josine Lageweg - physician assistent op de afdeling gynaecologie en verloskunde- begeleidt vrouwen tijdens hun zwangerschap en bij de bevalling. Ze maakt zich sterk voor kwetsbare moeders en hun (ongeboren) kind. Preventie speelt daarin een belangrijke rol.
Josine: “Mijn werk zou je kunnen omschrijven als sociale verloskunde. Zodra er vrouwen op het spreekuur komen die zich in een kwetsbare positie bevinden onderzoek ik of we aanvullende ondersteuning kunnen bieden. Dat doe ik omdat uit onderzoek gebleken is dat een kind begint met een flinke achterstand wanneer het tijdens de eerste levensjaren blootgesteld wordt aan risicofactoren zoals rook, alcohol, slechte voeding of stress (over bijvoorbeeld huisvesting of vanwege financiële problemen). Dat willen we voorkomen. Daarom geef ik zoveel mogelijk voorlichting. En verwijs ik zo nodig door naar andere instanties voor hulp. We werken in onze regio bijvoorbeeld veel samen met Voorzorg, Moeders van Zaandam of het sociaal wijkteam.
De eerste 1000 dagen
Een kind zonder goede start, heeft op latere leeftijd een grotere kans op sociale, mentale of lichamelijke problemen, waaronder suikerziekte, hart- en vaatziekten, overgewicht en depressies. De eerste duizend dagen, geteld vanaf het moment van de bevruchting tot de tweede verjaardag, zijn extreem belangrijk voor de rest van ons leven. In geen enkele periode ontwikkelt een kind zich zo snel als in die eerste 1000 dagen. Hier moet je het de rest van je leven mee doen. Hoe beter die basis is, hoe groter de kans op een gezond leven.
De fysieke en mentale gezondheid van een moeder is tijdens de zwangerschap dus erg belangrijk. Heb je een kinderwens? Probeer om je leven dan al zo goed mogelijk op orde te hebben. En om je samen met je partner al goed voor te bereiden.
Ook de Nederlandse taal kunnen spreken is belangrijk. Zo weet je de weg straks te vinden binnen de zorg. Als je de taal begrijpt kun je de gezondheidsadviezen opvolgen wat veel invloed heeft op een kansrijke start.
Zo gezond mogelijk beginnen
Wat kun je doen om zo gezond mogelijk aan de zwangerschap te beginnen? Denk daarbij uiteraard aan het stoppen met roken en met alcohol en drugs gebruiken, maar ook aan een gezond gewicht, gezonde voeding, een gezonde leefomgeving, goed slapen en het verminderen van ongezonde stress, bijvoorbeeld door financiële problemen. Als er geen partner is, is het een goed idee om fijne mensen in de omgeving te betrekken om samen voor te bereiden op wat komen gaat.
Schadelijke stoffen je lijf uit
Stoppen met een verslaving of gewoonte zoals bij roken, kan ontzettend lastig zijn. Ook al wil je wel stoppen; toch lukt het vaak niet. Gelukkig kun je hulp krijgen bij het stoppen met roken. Bijvoorbeeld via een groepstraining in het ZMC. De hulp wordt vaak vergoed door de verzekering. Stop ruim voor je zwanger wordt is mijn advies. Zodat de schadelijke stoffen uit je lijf zijn voor de bevruchting. We helpen je ook graag op weg met het krijgen van de juiste hulp.
Alcohol drinken is ook een risico. Toch blijkt dat 30 procent van de zwangeren af en toe drinkt. Maar zelfs één glas kan een risico vormen op fysieke en mentale afwijkingen. Ook voor alcohol geldt het advies om het tijdens, maar het liefst al voor de zwangerschap, de drank te laten staan.
Hulp inschakelen
Kort samengevat adviseer ik alle vrouwen met een kinderwens: denk goed na voordat je de anticonceptie de deur uit doet. Begin met slikken van foliumzuur, stop met roken, drank en drugs en zorg voor mentale rust. Ik weet heel goed dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar praat over je problemen en zoek hulp bij bijvoorbeeld je huisarts of het sociaal wijkteam. Er zijn in regio Zaandam veel programma’s om te helpen vóór en tijdens je ouderschap.”