Nu de zon zich weer vaker van zijn goede kant laat zien, neemt ook de kans op verbranden weer toe. Alle reden voor de dermatologen van het Zaans Medisch Centrum om te benadrukken hoe belangrijk bescherming van de huid is. Dermatoloog Marion de Vries: “Te lang te veel zon kan voor huidschade zorgen. Natuurlijk helpen we mensen dan met onze zorg, maar liever voorkomen we het. Dus geniet van de zon, maar wees zuinig op je huid.”
De Vries kan zich goed voorstellen waarom mensen zich zo aangetrokken voelen tot de zon: “Kijk maar eens naar een zonnig weekend. Dan wil iedereen naar buiten. Licht maakt gewoon blij. In Scandinavië zie je dat mensen relatief weinig zonlicht krijgen. Sommigen hebben daar lichttherapie nodig om wat minder depressief te worden.”
“Daarnaast zorgt de zon ook voor de aanmaak van de nodige vitamine D. En bij sommige huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem kan zonlicht zelfs voor verbetering zorgen. Maar ook voor deze patiënten geldt dat ze niet te lang in de zon moeten gaan zitten. Een goede balans is belangrijk.”
Geniet met mate van de zon, wil De Vries aan iedereen meegeven. “Voorkom dat je huid verbrandt. Het zorgt niet alleen voor roodheid, maar ook voor blijvende dna-schade van de huid. Kijk maar naar zestigplussers. Deze generatie wist jaren niet hoe schadelijk de zon kon zijn. Zij lagen zonder bescherming lange dagen op het strand. Als dermatologen zien we deze generatie veel op onze spreekuren met alle vormen van huidbeschadiging. Dit kan vroegtijdige huidveroudering zijn, maar het kan ook gaan om de voorstadia van huidkanker en de echte huidkankerplekken.”
Wat huidkanker betreft liegen de cijfers er volgens De Vries niet om: “Met landelijk 77.000 diagnoses per jaar is het nu al de meest voorkomende vorm van kanker. En de stijgende lijn zet zich voort. De verwachting is dat 1 op de 5 Nederlanders ooit te maken krijgt met huidkanker. Goed om te benadrukken: al die gevallen komen niet alleen door de zon, maar ook door de zonnebank.”
De Vries krijgt vaak de vraag hoe lang je zonder bescherming in de zon kunt zitten. Daar is volgens haar niet zomaar een antwoord op te geven. “Dat ligt onder meer aan je huidtype: iemand met een zeer donkere huid merkt nauwelijks iets, maar iemand met een rossige huid kan al bij de eerste zonnestralen verbranden. Daarnaast heb je nog te maken met de zonsterkte (de zogenaamde uv-index), met het tijdstip van de dag en met het jaargetijde: in het voorjaar is je huid nog niets gewend, in het najaar kan ze meer hebben.”
“Ons advies is sowieso: Ga je voor langere tijd in de zon? Doe aan smeren, kleren en weren. Of nog beter: kleren, smeren en weren. Smeer je in met een zonnebrandcrème – minstens factor 30 én niet te zuinig – en doe dat om de twee uur. Zelfs een zonnebrandcrème met factor 50 beschermt alleen voor 98% als je voldoende gebruikt en om de paar uur bijsmeert. Ga je naar het strand? Smeer je dan alvast thuis in, want zonnebrandcrème heeft tijd nodig om in te werken. En ben je in het water geweest, smeer je daarna meteen weer in. En ja, óók als je waterproof crème hebt gebruikt.”.
Naast zonnebrandcrème pleit De Vries ook voor bescherming door kleding. “Houd bijvoorbeeld je T-shirt aan of zet een pet op. Voor kinderen is er zonwerende kleding op de markt en die is nu ook steeds vaker voor volwassenen beschikbaar. Wel goed om te weten: een wit T-shirt dat nat is, biedt wel even bescherming, maar houdt niet de hele dag de uv-straling tegen.”
Maar de beste oplossing is volgens De Vries om de zon te weren. “Onder een parasol, boom of elders in de schaduw ben je uiteindelijk het best beschermd. Alhoewel, een parasol houdt slechts 50% van de uv-straling tegen. En let ook op de weerkaatsing van zonlicht via zand of water. Verder is het belangrijk om te weten dat uv-straling door mist en dunne bewolking heen kan komen.”
De dermatologen in het Zaans Medisch Centrum hebben het tot hun missie gemaakt om zoveel mogelijk Zaankanters te wijzen op een verstandig zonbeleid. “Met ons vieren zien we heel veel patiënten. Al die mensen én iedereen om hen heen drukken we graag op het hart om zuinig met de huid om te gaan. En zien mensen een huidverandering bij zichzelf die ze niet kunnen verklaren – zoals een plekje dat groeit, van kleur verandert, blijft bloeden of blijft jeuken – ga dan naar de huisarts.”
Blijkt er medisch-specialistische zorg nodig? Dan kan de huisarts doorverwijzen naar de afdeling Dermatologie van het Zaans Medisch Centrum. Kracht van de afdeling zit volgens De Vries in de ruime ervaring, brede expertise en nauwe samenwerking: “Als dermatologen overleggen we regelmatig onderling over de huidaandoeningen van onze patiënten, maar ook met de chirurgen en pathologen. En is het nodig, dan kunnen we een beroep doen op de expertise van de academische ziekenhuizen. Zo krijgt elke patiënt de juiste zorg op het juiste moment op de juiste locatie.”
En als laatste onze belangrijkste tip: “Geniet van de zon, maar doe dat met mate en zorg voor bescherming.”