Home > Nieuwsberichten > Djaëlla Hooiveld: "Mooi dat ik heftige tijd iets voor patiënten kan betekenen"

Djaëlla Hooiveld: "Mooi dat ik heftige tijd iets voor patiënten kan betekenen"



11/10/2021

De Verpleegkundig specialist, aangenaam!

Nu mensen steeds ouder worden en langer thuis wonen groeit de vraag naar complexere zorg. Medisch specialisten en huisartsen kunnen dat niet allemaal meer alleen. De verpleegkundig specialist AGZ die het verpleegkundig vak combineert met medische behandeling, biedt uitkomst en vormt een mooie aanvulling. Bij het Zaans Medisch Centrum werken er inmiddels al 8 op verschillende afdelingen. We stellen ze graag aan je voor. Deze keer praten we met Djaëlla Hooiveld over haar werk als verpleegkundig specialist mammapoli (chirurgisch traject).


Kun je wat vertellen over je werk als verpleegkundig specialist?

“Voor patiënten die voor een borstkankeroperatie komen, ben ik het eerste gezicht dat ze zien. Als vast en makkelijk benaderbaar aanspreekpunt begeleid ik ze gedurende het hele chirurgische traject. Dat begint met voorlichtingsgesprekken en eerste consulten tot en met de jaarlijkse nacontroles die de chirurg en ik om en om doen. Zijn ze geopereerd en moeten ze nog wat langer bij ons blijven, dan bezoek ik ze ook op de afdeling. Zo kan ik de eventuele vragen van patiënten en verpleegkundigen beantwoorden.”

“Verder neem ik deel aan het multidisciplinair overleg. Elke maandag overleggen we intern met de chirurgen. Voor complexere casussen overleggen we elke dinsdag met collega’s  van Amsterdam UMC en het Dijklander Ziekenhuis. Daarnaast verzorg ik scholingen voor doktersassistenten, verpleegkundigen en arts-assistenten, en houd ik de protocollen bij. Verder houd ik me bezig met de kwaliteitsindicatoren en zet ik me in voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van nazorg en ons zorgpad. Genoeg dus om me vier dagen in de week mee bezig te houden.”


Wat kun jij voor de huisarts en/of praktijkondersteuner betekenen?

“Voor de huisarts is het prettig om te weten dat ik degene ben die patiënten als eerste zien, wanneer ze iemand doorverwijzen. Als het behandeltraject inclusief jaarlijkse follow-ups is afgerond, dan ontsla ik patiënten weer naar de huisarts. In de tussentijd maar ook daarna, ben ik altijd bereikbaar voor vragen.”

“Het gebeurt wel eens dat patiënten die bij ons onder behandeling staan, bij klachten alsnog naar de huisarts gaan. De huisarts kan mij dan altijd bereiken. Of het bijvoorbeeld gaat over wonden, over vragen rond de familiaire belasting of over de vraag of iemand onder controle moet komen in het ziekenhuis, ik ben van maandag tot en met donderdag bereikbaar via 075 650 79 77 of via 075 650 20 33, het telefoonnummer van de poli chirurgie.”

“Wat de praktijkondersteuners betreft kan ik contact hebben met degene die verantwoordelijk is voor de geestelijke gezondheidszorg. Voor sommige patiënten kan geestelijke ondersteuning tijdens en na de behandeling namelijk erg belangrijk zijn.”


Waarom wilde je verpleegkundig specialist worden?

“Na mijn HBO-V ben ik gestart op de afdeling Chirurgie. Al snel kwam ik erachter dat ik meer verdieping wilde. Ik heb toen de opleiding tot mammacareverpleegkundige gevolgd. Vandaaruit ben ik deels gaan werken op de afdeling en deels op de polikliniek. Voor de continuïteit is het natuurlijk prachtig als patiënten hetzelfde gezicht aan het bed en tijdens het spreekuur zien, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik meer in mijn mars had en dat de patiënt gebaat kan zijn bij de zorg van een verpleegkundig specialist.”

“In overleg met de artsen ben ik toen uitgekomen bij de functie van verpleegkundig specialist. Ik heb daarvoor de masteropleiding Advanced Nursing Practice gevolgd en afgerond in 2020. Het mooie van het verpleegkundig-specialistisch vak is dat je het medische en verpleegkundige combineert. Ik denk dat het een waardevolle aanvulling is voor onze mammapoli. Ik heb bijvoorbeeld meer tijd dan een arts om uit te leggen wat een behandeling inhoudt en om te kijken of de patiënt er echt achterstaat.”

“Als verpleegkundig specialist kijk ik naar de patiënt als persoon met een ziekte die voor keuzes staat in de behandeling, of die een specifieke zorgvraag heeft. In mijn functie kan ik de patiënt daarin ondersteunen. De patiënt zoekt zijn eigen pad, maar kan op weg worden geholpen door iemand met medische en verpleegkundige expertise, de verpleegkundig specialist. Zorgvuldigheid in de uitleg staat voorop. Dat past ook bij de gedachte van zorg op maat: geen enkele behandeling is hetzelfde, geen patiënt is hetzelfde.”


De diagnose kanker is heel heftig voor patiënten. Hoe ga jij daarmee om?

“Hoe verdrietig soms ook, ik vind het mooi dat ik in die heftige tijd toch iets voor patiënten kan betekenen. Ondanks dat patiënten soms heel slecht nieuws krijgen, is mijn doel wel dat iemand rustig de spreekkamer verlaat. Dat doe ik door een goede uitleg te geven, te luisteren en structuur te bieden in alle mogelijkheden en opties die er zijn. Gelukkig is het niet alleen slecht nieuws wat de klok slaat. In de follow-ups zitten ook veel goede uitslagen.”

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2025 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure