Gezondheid is kostbaar, maar gezond leven is soms moeilijk vol te houden. Heeft u een BMI van boven de 30? Of tussen de 25 en 30 en loopt u risico op hart- en vaataandoeningen? Dan is er een goede manier om gezonder te worden en beter te leven: de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Fysiotherapeut Marcella Leguijt van het Fysio Centrum Zaanland vertelt erover.
“GLI is een programma dat helpt om gezonder te leven. Het programma duurt twee jaar en kijkt naar jouw slaap, stress, ontspanning, beweging en voeding. Een diëtist, fysiotherapeut/oefentherapeut en leefstijlcoach onderzoeken op welke gebieden jij kunt verbeteren. In het eerste jaar leer je nieuwe gewoontes aan. Onderzoek laat zien dat dit een jaar duurt. Na een jaar is het nieuwe gedrag een gewoonte geworden. In het tweede jaar ga je vooral aan de slag met het leren vasthouden van deze nieuwe gewoontes. Sommige mensen hebben meer dan een jaar nodig om nieuwe gewoontes aan te leren. En helaas, soms lukt het helemaal niet.”
Onderliggende oorzaken
Mensen willen vaak veel afvallen, bijvoorbeeld 20 kilo. Maar GLI is meer dan alleen het tellen van kilocalorieën. Marcella: “Eerst moet gekeken worden naar waarom je ongezond leeft. Dit kan komen doordat je werk niet leuk is, of doordat je geen tijd hebt voor jezelf vanwege je gezin. Hier moet je dus ook mee aan de slag. Dat vraagt veel van je. Maar als je meer gaat bewegen en tijd voor jezelf maakt, ga je je beter voelen. En maak je gezondere keuzes. In plaats van chips eten na een vervelende dag, maak je een gezonde maaltijd.”
Groepsbijeenkomsten
Tijdens GLI woont de patiënt individuele- en groepsgesprekken bij. Sommige mensen twijfelen aan de groepsbijeenkomsten. Maar die dragen nou juist wel bij aan het resultaat. Marcella: “Ik zeg altijd tegen de patiënt: “Jouw aanwezigheid is belangrijk. Jij deelt jouw ervaring en helpt de ander, en de ander helpt jou.”
Bewustwording
De grootste verandering die Marcella ziet is dat de patiënten zich meer bewust worden van hun leven. Sommige mensen kiezen daarna voor extra hulp, zoals schuldhulp. Marcella: “Armoede maakt het moeilijk om gezond te leven. Maar ook het zoeken van ander werk kan helpen om weer gezonder te leven. Een patiënt begon haar eigen bedrijf en na drie maanden kwam ze stralende bij mij binnen. Zó mooi om te zien!”
Helaas is het voor sommige mensen te moeilijk om GLI te volgen. Marcella: “Ze willen wel afvallen, maar willen of kunnen, door verschillende oorzaken, hun leefstijl niet aanpassen. En soms zijn het mensen die een bipolaire stoornis hebben. Hun stemming wisselt heel vaak en daarom is het voor hen soms extra moeilijk om GLI vol te houden.”
Bereid zijn om jezelf te helpen
Niet iedereen kan GLI volgen en deze door de zorgverzekeraar vergoed krijgen. Daar zijn deze voorwaarden aan verbonden:
Marcella: “Als je aan deze voorwaarden voldoet kan je huisarts of je specialist in het Zaans Medisch Centrum je doorverwijzen en wordt de GLI door de basisverzekering vergoed. Ik raad aan om na de doorverwijzing te zoeken naar een GLI programma bij jou in de buurt. Onthoud wel dat je bereid moet zijn om jezelf te helpen. GLI is een middel om bewuster te worden van wat jouw leven nu beïnvloedt. Maar je moet zelf werken aan de verandering."