Op 11,12 en 13 april hebben verpleegkundigen (op de foto van links naar rechts) Fiona Byrne, Roel Waagen en Roxy Hoornik meegedaan aan de Hackaton 2024. Een hackathon is een evenement waarin in korte tijd oplossingen voor problemen (uitdagingen) worden bedacht onder leiding van coaches en experts. Vooraf kan iedereen een uitdaging over gezondheid en geluk indienen. De teams bestaan uit deelnemers met verschillende achtergronden en werken tijdens de hackathon in drie dagen aan een oplossing.
Ecologische handprint
Verpleegkundige Fiona Byrne: “Ik heb meegedaan als oplosser voor het vraagstuk van een andere organisatie. Dat vraagstuk was ‘hoe kunnen we de ecologische handprint verminderen?’. De ecologische handprint is hetgeen waar jij als persoon van invloed kan zijn op het gedrag van een ander. Stel je bent werkzaam op de longpolikliniek en je gaat in gesprek met iemand over het stoppen met roken. Als je iemand helpt met het stoppen met roken is dat van invloed op de vermindering van CO2 uitstoot. Maar ook op de toekomstige kosten in de zorg. En die kun je weer omrekenen naar CO2. Op die manier krijg je inzichtelijk wat het effect is van jouw werk, van jouw invloed.”
Deelname aan de Hackaton is intensief. Onder stoom en kokend water moet er gewerkt worden aan een oplossing. Om tot die oplossing te komen moet er allerlei ideeën worden verzameld. Fiona: “Ik heb in mijn leven niet zoveel post-its bij elkaar geplakt als in deze dagen! De truc is om bij die ideeën geen ‘ja maar’ of ‘dit kan niet’ te roepen, maar ervan uit te gaan dat iets kan. Omdat de mensen in de teams verschillende achtergronden hebben bekijken ze het vraagstuk allemaal net even anders.”
CO2 uitstoot
“De oplossing die je als team bedenkt moet je ook toetsen bij je doelgroep. Wij hebben een app bedacht die inzichtelijk zou kunnen maken hoe het handelen van een zorgmedewerker bijdraagt aan het verminderen van CO2 uitstoot. Het bleek dat het leeuwendeel van de door ons bevraagde zorgmedewerkers wel wilde weten wat voor impact diens handelen op de uitstoot van CO2 heeft.”
Op de laatste dag hebben we in een video een pitch gehouden om ons idee en oplossing te presenteren. En als het mag doe ik volgende jaar weer mee!
Uitdaging: scheiden van plastic
De oplossing uit het team van Fiona kunnen niet direct geïmplementeerd worden in ons ziekenhuis. Maar het ZMC heeft zelf ook een uitdaging ingebracht. Verpleegkundigen Roxy Hoornik en Roel Waagen: “Het idee voor onze uitdaging (het scheiden van plastic) kwam voort vanuit de frustratie dat wij thuis al het afval scheiden en hier in het ziekenhuis een van het meest vervuilende soort afval (plastic) niet wordt gescheiden. Uiteraard is onze eerste prioriteit de directe patiëntenzorg, maar wij zijn van mening dat onze verantwoordelijkheid voor een gezondere maatschappij daar niet bij stopt. Elke bijdrage aan een gezondere leefomgeving, hoe groot of klein ook, is het waard om energie in te steken.”
Klein beginnen
“Tijdens de probleemverkenning hebben wij met onze oplossers het ZMC bezocht en de keten van afvalverwerking vanaf de verpleegafdeling tot en met het milieuplein onderzocht. Deze keten verloopt via meerdere afdelingen, partijen en/of bedrijven. Hierbij werd al snel duidelijk dat iedereen de wil heeft om het plastic te scheiden, maar er veel obstakels worden ervaren. Geld en tijd spelen hierbij uiteraard een grote rol. Toch hebben we aanwijzingen dat het wel mogelijk is. Daarom hebben we tijdens de hackathon bedacht om klein te beginnen. Niet direct het hele probleem op proberen te lossen, maar te beginnen met een kleine eerste stap. Niet top-down, maar bottom-up!”
“Momenteel richten we een werkgroep op die na gaat denken over hoe wij de (tijdens de hackathon bedachte) plannen in de praktijk te kunnen vormgeven. We houden jullie op de hoogte van de vorderingen!”