De verpleegkundig specialist, aangenaam!
Nu mensen steeds ouder worden en langer thuis wonen groeit de vraag naar complexere zorg. Medisch specialisten en huisartsen kunnen dat niet allemaal meer alleen. De verpleegkundig specialist AGZ die het verpleegkundig vak combineert met medische behandeling, biedt uitkomst en vormt een mooie aanvulling. Het Zaans Medisch Centrum heeft er maar liefst 8 op verschillende vakgebieden. We stellen ze graag aan u voor. Deze keer praten we met Stephanie van Lunteren, verpleegkundig specialist AGZ oncologie/hematologie.
“Op de dagbehandeling van de Oncologie/Hematologie begeleid ik patiënten met een kwaadaardige aandoening van diagnostiek tot genezing. Of tot de laatste levensfase, maar gelukkig kunnen we veel patiënten wel genezen. De specialist is vaak diegene die het slechte nieuws brengt en de mogelijkheden en het eventuele behandelplan uitlegt. Op dat moment kom ik in beeld en vang ik de patiënt op. Het is een enorme klap die mensen te verduren krijgen. Het is fijn dat ze dan even de tijd krijgen om bij te komen, maar ook gelijk weten wie ze kunnen bellen.”
“Voor chemokuurgerelateerde klachten kunnen patiënten terecht bij de verpleegkundigen van de dagbehandeling, maar wanneer het complexer wordt, komen ze bij mij terecht. Ik sta tussen de verpleegkundigen en de arts in. De arts kijkt voornamelijk naar de medische kant. Wat doet de chemo? En slaat de behandeling aan? Ik kijk naar het menselijke aspect. Wat doet de chemo met de patiënt en zijn naaste omgeving? Hoe voelt hij zich écht? Als verpleegkundig specialist heb meer tijd de patiënt.”
“Naast mijn dagelijkse werk en verschillende verbeterprojecten ben ik nu bezig met een bijzonder project. Binnen de dagbehandeling zetten we nu een eigen Eerste Hulp-afdeling op. Wij zien namelijk liever dat patiënten bij klachten direct bij óns komen, dan dat ze naar de reguliere Spoedeisende Hulp gaan. Wij kennen de patiënt en het dossier door en door en kunnen snel en eenvoudig bloed afnemen of een ECG maken. En de oncoloog is dichtbij, dus we kunnen snel overleggen. Dat scheelt veel tijd en diagnostiek voor de patiënt. Belangrijk, want zij voelen zich vaak al beroerd en kwetsbaar genoeg.”
“Het persoonlijke aspect, dat je de patiënt in zijn geheel ziet – niet alleen verpleegkundig maar ook medisch – dát vind ik zo mooi aan mijn beroep. Ik vind het belangrijk dat mensen gehoord worden. Als verpleegkundig specialist heb ik daar ook de tijd voor. Daarnaast ben ik een enorme regelaar en vind ik het leuk om bestaande processen te verbeteren. Zo wordt ook de kwaliteit van zorg beter.”
“We kunnen nóg zoveel protocollen schrijven, maar een patiënt is niet in een protocol te vangen. Ik vind het belangrijk om echt te kijken naar de persoon die je voor je hebt. Waar haalt iemand zijn vreugde en voldoening uit? Laatst had ik een patiënt die graag gitaar speelt. Die zou een behandeling met chemotherapie krijgen met kans op neuropathische schade van beide handen. Dat heb ik uitgebreid besproken met deze meneer. Hij gaf aan dat gitaar spelen zijn lust en zijn leven was. Uiteindelijk hebben we samen besloten – met goedkeuring van de hematoloog – dat de patiënt toch een ander middel kreeg met minder risico op neuropathische schade.”
“Het is niet altijd even makkelijk, vooral ook omdat er patiënten zijn die uiteindelijk sterven. Dat gaat me natuurlijk aan het hart, maar ik kan het gelukkig goed van me afzetten. Daarnaast heb ik geweldige collega’s waarbij je altijd even kunt uithuilen. Gelukkig wordt er ook veel gelachen binnen het team.”
“Nou, ik hou ontzettend van klussen! Ik vind het superleuk om te timmeren en te bouwen. Ik heb dan ook al veel geklust in huis. Ik hou ook van tuinieren – ik ben een echt buitenmens. En ik heb twee hele jonge kinderen, dus daar ben ik ook druk mee.