Kinderarts Flip van der Hulst neemt na ruim 26 jaar afscheid van het Zaans Medisch Centrum om met pensioen te gaan. Wat hield hem al die jaren hier? Flip: “Ik kwam terecht in een goede club kinderartsen die met hun neus vooruit bleven werken en die in goede én slechte tijden met elkaar bleven werken. Het was een redelijk stabiele groep die de kindergeneeskunde heeft aangepakt en die nu is uitgegroeid tot een hele diverse groep. Een groep die elkaar verstaat, helpt en respecteert.
Wij hebben allemaal een ander aandachtsgebied. Dat inspireert en heeft de zorg verbeterd. Zo hoeven kinderen met hartproblemen of een verdenking op een hartprobleem niet naar een ander ziekenhuis, we hebben een kinderarts die bij kinderen hartecho’s kan maken.” We doen breed de problemen met allergie of met reumatische aandoeningen, etc.
Kindermishandeling
In de loop der jaren heeft Flip zich ingespannen voor de veiligheid van kinderen. Op het symposium ter ere van zijn afscheid is kindermishandeling dan ook een van de gespreksonderwerpen. Flip: “In mijn opleiding was er geen aandacht voor. Het is min of meer op mijn pad gekomen en ik heb me er steeds meer in vastgebeten. Blijkbaar lag het mij.
De komst van de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling hielp daarbij ook, evenals mijn contacten met Veilig Thuis, de Jeugdbescherming en de Raad voor de Kinderbescherming. Het is typerend voor mij om duidelijkheid te hebben. Ik zag dat er vaak teveel mensen bij betrokken waren die elkaar niet kenden, waardoor er vervolgens niks gebeurde. Ik vond dat we mensen bij elkaar moesten zetten zodat ze elkaar kenden en het duidelijk werd wie waarvoor verantwoordelijk was.
Ik wil hier ook nadrukkelijk het woord handelingsverlegenheid noemen. Dat is misschien een vervelend woord in dit dossier, maar als er een lastig probleem op je bord belandt moet je stappen zetten. En niet bang zijn dat er ineens heel veel op je afkomt, want dat is niet altijd zo. Bij kindermishandeling kun je als kinderarts heel wat betekenen voor het kind.”
Eetstoornissen
Een ander onderwerp waar Flip zich in bekwaamd heeft is eetstoornissen bij kinderen. Flip: ”Door mij hierin te bekwamen ben ik er ook plezier aan gaan beleven. Al die kinderen vond ik geweldig. Ik heb heel veel kinderen gezien met wie het uiteindelijk goed is gegaan. Helaas ook een aantal met wie het niet goed is gegaan.”
In de behandeling van kinderen met een eetstoornis benadrukt Flip dat snelheid belangrijk is. Flip: “Het is belangrijk om het snel te herkennen en te erkennen en ook om snel met een groep actie te ondernemen. Met de groep bedoel ik de specialistische GGZ, diëtisten, de verpleging op de afdeling en de assistenten op de poli. Allemaal zijn ze waardevol en het is deze samenwerking wat het werk voor mij leuk maakte.”
Nalatenschap
Op de vraag wat hij hier nalaat antwoordt Flip met pretogen: “Ik hoop dat men met plezier terugdenkt aan mijn aanwezigheid hier. Maar ik hoop vooral dat ik hier duidelijkheid in overlegvormen na laat. Bijvoorbeeld een kort MDO (multidisciplinair overleg) plannen met de professionals die met een gezin te maken hebben. Want een dossier alleen op papier overdragen werkt vaak niet. Door het ook mondeling over te dragen kun je ervoor zorgen dat een probleem wordt opgepakt en de verantwoordelijkheid door iemand anders wordt overgenomen. Dan pas kun je het als kinderarts loslaten.”
De rode draad van wat Flip nalaat is duidelijkheid, niet handelingsverlegen zijn en overleggen. Flip: “Dat past misschien wel bij mijn karakter, dat ik het gewoon altijd zeker wil weten.”