De klinisch fysicus heeft een unieke en onmisbare rol in een ziekenhuis: in Nederland zijn er slechts 400 van deze specialisten. René Kroes weet precies wat hem zo gepassioneerd maakt voor dit vak: volop hectiek en héél veel variatie. In de combinatie met de functie als hoofd MID voelt hij zich helemaal in zijn element.
Maar wat doet een klinisch fysicus eigenlijk en waarom is dit bij het ZMC gecombineerd met hoofd van de MID? We geven je een inkijkje in zijn bijzondere werk.
René heeft, na de universitaire opleiding Biomedical Engineering en een 4-jarige opleiding tot klinisch fysicus, gewerkt bij onder andere TNO en verschillende ziekenhuizen. Sinds februari 2018 heeft hij zijn plek gevonden bij het ZMC als klinisch fysicus en hoofd MID. Deze combinatie van functies komt vaker voor in de wat kleinere ziekenhuizen.
Het draait om de apparatuur, de mens en de zorg
Als medisch specialist past René natuurkundige kennis toe om diagnose en behandeling van patiënten te verbeteren. Hij is verantwoordelijk voor het beheer van de bestaande medische apparatuur die hiervoor nodig is en heeft een adviserende rol als het gaat om de aanschaf van nieuwe apparatuur.
Als hoofd van de MID werkt hij samen met een team van 6 medisch technici. Samen zorgen zij voor het technisch beheer van de apparatuur: de registratie, onderhoud, storingen en vervanging of afstoting liggen op het bordje van deze afdeling.
Maar al die biomedische en technologische kennis kan voor René niet zonder de mens en de zorg: juist van deze combinatie wordt hij warm.
APK voor 4.863 medische apparaten
Misschien sta je er niet bij stil, maar al onze medisch geschoolde collega’s hebben dagelijks te maken met medische apparatuur die valt onder het toeziend oog van René. “Op dit moment telt ons ziekenhuis 4.863 geregistreerde medische apparaten, van thermometers tot een MRI scanner en alles daartussen. Van al deze apparatuur worden de technische gegevens bijgehouden. Het is te vergelijken met het onderhoudsboekje van je auto: onderhoud, APK, pech onderweg, noem het maar op. Met 6 medisch technici en 1 in-house technicus van Siemens staan we dag en nacht paraat.”
Digitalisering en innovatie
“De snelheid van digitalisering en innovatie zullen in de medische wereld alleen maar toenemen. Er worden continu nieuwe technieken ontwikkeld die een enorme positieve impact hebben op het welzijn van de patiënt.” Ook in het Zaans Medisch Centrum vindt volop technologische ontwikkeling plaats. Zo is René betrokken bij allerlei initiatieven, van het desinfecteren van mondmaskers met UV licht tot en met tumorlokalisatie met magneetzaadjes.
Woensdag zandbakdag
De passie in de man wordt direct duidelijk als je met René praat: de woordenstroom aan informatie is bijna niet bij te pennen. Hoe zit het met de balans werk/thuis? “Ik ben een getrouwde vader van 37 met 3 kindjes van 7, 5 en 2 jaar. Tijd met hen doorbrengen vind ik het allerleukst. Op woensdag ben ik dan ook vaak in de zandbak te vinden. Door corona is het sociale leven ook bij ons de laatste tijd stilgevallen. Maar leuke dingen doen met vrienden en mijn vrijwilligerswerk zijn weer in zicht.”