Tijdens de coronaperiode zijn in sommige ziekenhuizen meer huilbaby’s opgenomen, zo meldden kranten de afgelopen weken. Medisch pedagogisch zorgverlener Kim Vervuurt heeft binnen het Zaans Medisch Centrum ook die toename gezien: “We proberen ouders zoveel mogelijk poliklinisch en vaak telefonisch te ondersteunen wat opname kan voorkomen.” Haar PrikkelProofPlan zet de belangrijkste adviezen voor ouders en zorgverleners op een rij.
“Ik werk nu zeventien jaar op de kind- en jongerenafdeling van het Zaans Medisch Centrum”, vertelt Kim. “Jaarlijks kloppen er meerdere ouders bij ons aan met hun onrustige of huilbaby. Sommige zijn ervan overtuigd dat er lichamelijk wel wat aan de hand móét zijn met hun kindje, maar na onderzoek door de kinderarts blijkt er vaak geen medische oorzaak ten grondslag aan te liggen.”
Machteloze ouders
Kim begrijpt wel waarom ouders een oorzaak zoeken voor het vele huilen van hun baby. “Na uren en dagen huilen voel je je echt machteloos. Dus ga je googelen en kom je allerlei verontrustende berichten tegen. Tegelijkertijd krijg je goedbedoelde adviezen van familie en kennissen over andere flesjes en speentjes. Daar word je ontzettend onzeker van. En die onzekerheid groeit naarmate je meer Facebook- en Instagramberichten ziet van happy vrienden met happy kindjes.”
Kim vervolgt: “Op een gegeven moment zien ouders door de bomen het bos niet meer en komen ze in een vicieuze cirkel terecht. Ouders maken zich ontzettend veel zorgen en hun hoogste prioriteit is dat het goed gaat met hun baby. En dat is natuurlijk helemaal terecht.”
Houvast voor ouders met huilbaby’s
Alle reden voor Kim om ouders met baby’s die veel huilen of onrustig zijn, houvast te bieden en haar kennis te bundelen in het boek PrikkelProofPlan. Aan dat plan hebben niet alleen ouders steun, ook voor andere zorgverleners is het een mooie tool.” Kinderartsen, jeugdverpleegkundigen van de GGD en kinderverpleegkundigen lazen mee bij de samenstelling ervan.
Rust en regelmaat
Haar beste advies voor ouders is: “Ga terug naar de basis met minder prikkels en meer rust en regelmaat in de dag. Er ís geen wondermiddel. Je hebt gewoon tijd nodig om je baby te leren kennen. Voor de ene baby is een badje bijvoorbeeld ontspannend, voor de ander een verschrikking. Wat ook niet helpt, is alles iedere keer aanpassen. Verschillende speentjes, flessen kunnen alleen maar voor meer onrust zorgen.”
“En laten we niet vergeten: sommige fasen horen bij baby’s. Neem bijvoorbeeld de darmkrampjes. Het rijpingsproces kost vaak gemiddeld de eerste drie maanden. Groei en ontwikkeling gaan helaas vaak gepaard met ongemak. In mijn dagelijkse werk probeer ik ouders daarvan bewust te maken.”
Genieten van je kindje
Vervuurt is blij dat ze al vele ouders met een huil- of onrustige baby heeft kunnen helpen: “Het is zo sneu om te zien dat voor sommige het genieten van hun kindje zo ver weg is. Vaak zie ik dat je met een paar kleine aanpassingen binnen enkele dagen al een meer tevreden baby hebt. En het mooie is dat ouders dat dan zélf in de thuissituatie voor elkaar hebben gekregen.”
Meer huilbaby’s in coronatijden
Kim Vervuurt begrijpt goed hoe de coronasituatie voor meer huilbaby’s kan zorgen: “We zijn veel meer thuis. Ouders en kind zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week op elkaar aangewezen. Omdat er weinig hulp van buitenaf kon worden geboden, stonden ouders er grotendeels alleen voor. Ook de stress die ouders ervaren kan zijn weerslag hebben op de onrust bij baby’s.”