Home > Nieuwsberichten > Pijnstilling bij bevalling: ruggenprik of medicatie?

Pijnstilling bij bevalling: ruggenprik of medicatie?



11/12/2020

Ook als je bevalling niet medisch is, kun je onder begeleiding van je eigen verloskundige in een van onze zorgsuites bevallen

Gynaecoloog Stef Kaandorp merkt dat steeds meer aanstaande ouders uit de Zaanstreek, Waterland en Amsterdam kiezen voor een bevalling in het Zaans Medisch Centrum. “Ook als je bevalling niet medisch is, kun je onder begeleiding van je eigen verloskundige in een van onze zorgsuites bevallen. Blijkt er medischspecialistische hulp nodig, bijvoorbeeld voor pijnstilling, dan is het geruststellend om te weten dat ons team klaarstaat. Ook een prettige gedachte: met de A7 naast de deur zijn we snel bereikbaar, ook vanuit Amsterdam.”


Keuze tussen medicatie of ruggenprik

“Voor de pijnstilling tijdens de bevalling hebben we de keuze tussen een morfineachtig medicijn of een ruggenprik. Het medicijn neemt de pijnprikkels vaak maar voor korte duur weg, maar een ruggenprik is toch wel het meest effectief. Alleen heb je daarvoor wel een anesthesist nodig. Die is in het Zaans Medisch Centrum 24 uur per dag aanwezig, net zoals een kinderarts en gynaecoloog. Dat is lang niet in elk ziekenhuis zo. De aanstaande moeder heeft dus dag en nacht de keuze tussen pijnstillende medicatie of een ruggenprik. Wij adviseren, maar zij bepaalt natuurlijk.”


Zorgsuites

“Wie eenmaal in onze zorgsuite is, hoeft niet te worden verplaatst. Gynaecoloog, anesthesist en kinderarts komen allemaal naar de suite. De eventueel benodigde apparatuur zit netjes weggewerkt in de kastjes. De suites zien er overigens huiselijk uit en zijn van alle gemakken voorzien, zoals een eigen badkamer, tv, magnetron, koelkastje en een slaapbank voor de partner.”


Samenwerking met verloskundigen

Het jonge team van gynaecologen en kinderartsen werkt nauw samen met de verloskundigen in de regio. “We stemmen de zorg goed op elkaar af. Zelfs als een bevalling medisch wordt, blijft de verloskundige bijvoorbeeld bij de bevalling. Dat is veel prettiger voor de patiënt. Wie voor het eerst een kindje krijgt, nodigen we in de dertigste week uit voor een vrijblijvende kennismaking met de gynaecoloog.”


Kwaliteit van de zorg

Kaandorp is trots op de kwaliteit van de bevalzorg in het Zaans Medisch Centrum. “Dat de kwaliteit goed is, blijkt wel uit het feit dat ons ziekenhuis een opleidingscentrum is voor gynaecologen, verloskundigen en verpleegkundigen. Aanstaande ouders kunnen overigens zelf bepalen of zij de aanwezigheid en hulp door iemand in opleiding willen. Voordeel is wel dat deze professionals-in-opleiding continu op de zorgsuite aanwezig kunnen zijn.”


Bevalzorg in coronatijden

Kun je in coronatijden veilig in het ziekenhuis bevallen? Gynaecoloog Kaandorp begrijpt dat aanstaande ouders zichzelf die vraag stellen, maar “het ZMC is nog steeds een veilige omgeving om te bevallen. We houden ons aan de strengste voorzorgmaatregelen en is er enige verdenking op corona, dan hebben we daar twee speciaal geïsoleerde zorgsuites voor. De partner kan altijd bij de bevalling zijn, zelfs als de moeder in een geïsoleerde kamer ligt.” 

Bij een niet-medische bevalling kan de eigen verloskundige gewoon aanwezig zijn. “Blijkt er toch medische zorg nodig, dan kunnen mijn collega’s en ik bijspringen. Zo bieden we dus veilige zorg én een veilige omgeving.”

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2025 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure